TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Rat za krv (Daybreakers)

izvor:





Godine 2019. Zemljom vladaju vampiri, krvoločna bića noći, koji se klone smrtonosnih sunčevih zraka, a koja su na talasu infekcije vampirizma stvorila tehnološki razvijeno postapokaliptično društvo. Vampiri čine čak 95 posto zemaljske populacije, a 5 posto preostalih ljudi služe im kao izvor krvi koja se iz njih crpi u velikim "industrijskim postrojenjima".


Proizvodnju krvi nadzire korporacija kojom vlada Charles Bromley (S. Neill), za kojeg radi i naučnik Edward Dalton (E. Hawke). Mučen savešću i egzistencijalnim dvoumljenjem zbog ubijanja poslednjih ljudi, Edward će ubrzo saznati za postojanje pokreta otpora koji vodi Lionel Cormac (W. Dafoe).

Dok se zalihe ljudske krvi ubrzano smanjuju, zbog čega među vampirima sve više izbijaju neredi, Edward će otkriti da su Lionel i njegova saradnica Audrey Bennett (C. Karvan) pronašli način za lečenje vampirizma...

Drugi dugometražni projekat australijskih blizanaca braće Michaela i Petera Spieriga, čiji je prvenac "Undead" provokativna crna komedija, nudi intrigantnu viziju neobične postapokaliptične bliske budućnosti.

Slično donekle filmu "Repo Men" s Judeom Lawom u glavnoj ulozi, efektna, inovativna i stilizovana pesimistična vizija budućnosti "Daybreakers" s pričom o "civilizacijskim" vampirima i odmetnutim ljudima, nudi subverzivnu aktualnu poruku o nužnosti pobune protiv bezdušnih američkih korporacija koje parazitiraju na radnicima i doslovce im sisaju krv.

Vrline dela su i zanimljive uloge važnih likova mučenih moralnim i egzistencijalnim dvoumljenjem, atraktivne i uzbudljive akcijske sekvence te intenzivne i nimalo slučajne asocijacije na hitove "Matrix" i "Grad tame".

Reč je o sigurno režiranom i preporuke vrednom ostvarenju koje nose raspoloženi nastupi E. Hawkea (Gospodar rata, Dok vrag ne sazna da si mrtav) i W. Dafoea (Spider-Man, Antikrist).

Trajanje:  94 min.

Uloge:  Ethan Hawke, Willem Dafoe, Sam Neill, Claudia Karvan, Michael Dorman, Isabel Lucas, Christopher Kirby, Vince Colosimo, Jay Laga´aia

Scenario:  Michael i Peter Spierig

Reditelj:  Michael i Peter Spierig

Žanr:  horor



KOMENTARI