TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Roki 4 (Rocky IV)

izvor: B92.net

Roki 4
(Rocky IV)

Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 91 minuta
Režija: Silvester Stalone
Uloge: Silvester Stalone
Talija Šajer
Dolf Lundgren
Više informacija


Roki Balboa je šampion sveta u teškoj kategoriji i dobar prijateljsa nekadašnjim protivnikom Apolo Kridom. Kada Krida brutalnopretuče u ringu u egzibicionom meču sovjetski bokser Ivan Drago,najbolji bokser u superteškoj kategoriji, neočekivano nokautiraKrida koji ubrzo podleže povredama.

Roki okrivljuje sebe za smrt Krida i zavetuje se da će osvetiti prijatelja i vratiti poljuljani ponos svojoj zemlji. Uprkos protivljenju supruge, Roki ipak odlazi u Sovjetski Savez i izaziva protivnika. Priprema ga nekadašnji Kridov menadžer. Dok je za pripreme sovjetskog boksera zadužen čitav tim stručnjaka i najsavremenija tehnologija, Roki se u zabačenom ruskom selu priprema sam, noseći na leđima debla kroz duboki sneg.

Predstoji mu meč pred neprijateljski raspoloženom publikom.

Žanr: drama

Zanimljivosti o filmu:

- Četvrti film o Rokiju je najuspešniji nastavak u franšizi, zaradivši na blagajnama širom sveta više od 300 miliona dolara.

- Sovjetskim bokserima nije bilo dozvoljeno da se boksuju sa profesionalcima sa one strane gvozdene zavese za vreme Hladnog rata.

- Ovo je jedini film o Rokiju za koji muziku nije komponovao Bil Konti.

- Scene Rokijevog treninga u Rusiji, zapravo su snimane u Vajomingu.

- Više od 8000 glumaca je bilo na audiciji za ulogu Ivana Dragoa. Između ostalih - Arnold Švarceneger, Patrik Svejzi, Kurt Rasel, Dejvid Haselhof, Tom Selek, Žan Klod Van Dam, Džoni Dep, Kevin Dilon, Vilijam Defo, Čarli Šin, Bred Pit, Mel Gibson, Kifer Saterland, Val Kilmer, Šon Bin, Tom Kruz, Džon Travolta, Alek Boldvin, Met Dilon, Kijanu Rivs, Čak Noris, Vigo Mortesen, Majkl Medsen, Lijam Nison.

- Dolfu Lundgrenu je trebalo šest meseci da dobije ulogu Ivana Dragoa. Kasting direktori su ga u početku odbili zbog toga što je previše visok. Kasnije je dobio priliku da pošalje fotografiju i susretne se sa Staloneom koji mu je rekao da ima dobre šanse da dobije ulogu, ali da mora da nabaci još deset kilograma mišića.

- Jedini deo “Rokija“ koji ne počinje ispisivanjem reči “Roki”.

- U italijanskoj verziji filma, Dragova pretnja “Moram da te slomim” prevedena je kao “Moram da te prelomim na dvoje” (Ti spiezzo in due), sa sve ruskim akcentom. Ta fraza postala je jedna od najviše citiranih u Italiji, ušla je u žargon i postala najćešća žargonska fraza u Italiji danas.

- “Eye of the Tiger” grupe Survajver noseća je numera u filmu.

Uloge: Silvester Stalone, Talija Šajer, Dolf Lundgren, Bigit Nilsen Režija: Silvester Stalone

više o filmu


Izvor B92.net

Trailer

KOMENTARI