TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Samo dvaput se živi (James Bond: You Only Live Twice)

izvor: tvrts.rs

Samo dvaput se živi
(James Bond: You Only Live Twice)

Žanr: Akcija
Trajanje: 117 minuta
Uloge: Šon Koneri
Više informacija

Američka svemirska kapsula nestaje tokom leta i, navodno ju je progutao svemirski brod.

Amerikanci su uvereni da je u pitanju sovjetska letilica pa između dvaju svetskih sila dolazi do napetosti, što bi moglo izazvati treći svetski rat. Međutim, Britanci su otkrili da se svemirski brod spustio u more blizu Japana pa ne veruju da Rusi stoje iza tih događaja.

Zato u Japan šalju tajnog agenta Džejmsa Bonda da sazna o čemu se radi. Zbog tog zadatka fingirana je Bondova smrt i on se u Japanu pojavi pod drugim imenom. Tamo odmah konktaktira šefa japanske tajne službe Tajgera Tanaku.

U nestanak svemirskog broda prste je umešao uspešni biznismen Osata koji radi za Blofelda, šefa međunarodne zločinačke organizacije Spektra. Kada Bond to otkrije, započeće jedna od njegovih najspektakularnijih pustolovina u kojoj će sresti i nekoliko japanskih lepotica...

Uloge tumače: Šon Koneri, Akiko Vakabajuši, Mie Hama, Tecuro Tamba, Teru Šimada, Karin Dor, Donald Plezens, Bernard Li, Lois Maksvel...

Režija: Luis Gilbert.

ZANIMLjIVO

- "Samo dvaput se živi" je poslednji, 12. roman iz serijala o Džejmsu Bondu, objavljen 16. marta 1964.

- Ovo je jedini film o agentu 007 koji se drastično razlikovao od romana po kome je nastao i jedini u kome njegova misija ne počinje u Engleskoj, i u kome ne upravlja ni jednim automoblom. Osim toga, ovo je prvi i jedini film u kome Bond prihvata promešan, a ne promučkan martini.

- Za potrebe filma Tojota je svoj automobil, model 2000 GT, pretvorila u kabriolet. Glavni razlog za to je bila Konerijeva visina, koja za osam centimetara premašuje predviđenu visinu za taj model automobila.

- Način na koji je Donald Plesens odigrao ulogu Blofelda u ovom filmu indirektno je uticala na Majka Mejera da stvori lik doktora Ivila u parodiji "Ostin Pauers".

- U različitim zemljama naslov ovog filma prevođen je na razne načine: "007 je osvojio raketnu bazu" (Kina), "Džejms Bond u Japanu" (Norveška i Grčka), "007 živi dva puta" (Japan), "Možeš živeti samo dva puta" (Finska), "Sa 007 možete živeti samo dva put" (Brazil i Portugal).

- Tokom snimanja u Japanu štampa je bukvalno proganjala Šona Konerija i njegovu suprugu. Paparaci su ga pratili na svakom koraku, navodno su ga fotografisali i u toaletu. Na pres konferencijama novinari su mu se obraćali sa Džejms Bond. Angažovani su dodatni teleohranitelji kako bi ga zaštitili od medijske halabuke, ali su ga čak i oni fotografisali. Koneri im se osvetio kada je na pitanje da li su mu Japanke atraktivne, odgovorio kategoričnim "Ne!"

-Naslov "Samo dvaput se živi" potiče od pesme koju je u romanu Bond napisao za svog prijatelja Tanaku.

Trailer

KOMENTARI