TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Šindlerova lista (Schlinder's list)

izvor: tvprogram.rs

Šindlerova lista
(Schlinder's list)

Žanr: Drama
Trajanje: 195 minuta
Režija: Stiven Spilberg
Uloge: Ben Kingsli
Lijam Nison
Ralf Fajns
Embet Davids
Kerolin Gudal
Više informacija




Oskar Šindler (LijamNison) je član Nacional Socijalističe partije i biznismen kojise odmah po osvajanju Poljske seli u Krakov kako bi pokušao daiskoristi situaciju i došao do bogatstva. Pošto nije znao mnogo ovođenju posla, blisko sarađuje sa Icakom Šternom (BenKingsli), koji ima veze u jevrejskom biznis veću.
Uz pomoć svog šarma, ali i mita on obezbeđuje razne povlastice izapošljava Jevreje jer njih i ne plaća, već samo potplaćuje SSoficire da zažmure kada treba.

Kada je napravljen Jevrejski Geto i Krakovu, Jevreji koji su radiliza Šindlera su mogli da napuste geto kako bi radili.

Šindler je veoma brzo postao jedan od veoma cenjenih i rado viđenihljudi na skupovima viđenijih Nacista i visokih SS oficira, gde jevešto uspostavljao nove kontakte.

u Krakov dolazi i Get(RalfFajns), SS oficir, koji nadgleda izgradnju novogkoncentracionog logora i koji po izgradnji istoga izdaje koamndu dase geto zatvori i svi njegovi stanovnici presele u logor, a svakoko se buni ili ne sarađuje ubije na licu mesta.
Sve to je Šindler posmatrao iz svoje kuće, na brdu.

Šindler se sprijateljio saGetom i uspeva da dobije dozvolu da napravi poseban kamp zasvoje radnike, kako bi fabrika radila nesmetano, a radnici ostaliživi.
Šindler, uz pomoć Šterna, pokušava da u svoj kamp prebaci što jeviše moguće Jevreja i koristeći svoje ime i svoj imetak zapodmićivanje.

Kada Get dobije komandu da uništi sve dokaze o pogromu Jevreja izatvori koncentracioni logor i da sve jevreje posašlje u Aušvic,uključujući i Šindlerove radnike, Šindler troši svo svoje bogatstvo kako bi ihspasao i kako bi voz sa njima poslao do svoje fabrike udanašnjoj Češkoj.

Po istorijskim podacima, Šindlerje spasao oko 1200 Jevreja sigurne smrti u logorima i na topotrošio sve što je pre toga zaradio. Umro je bez ikakvog imetka1974. godine i sahranjen je u Jerusalimu, po sopstvenojželji.

Film je osvojio sedam Oskara, među njima i one za najboljifilm i najbolju režiju, dok su LijamNison i RalfFajns ostali bez nagrade iako su bili nominovani. Ovaj film jepokazao da veliki StivenSpilberg može da snimi jako dobar film i bez ogromnogbudžeta.

Režija:StivenSpilberg

Uloge:LijamNison, BenKingsli, RalfFajns, KerolinGudal, EmbetDavids

Trailer

KOMENTARI