TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Slučajni špijun

izvor:

Američka ratna drama iz 1996. godine


Priča o američkom piscu koji je u Nemačkoj špijunirao naciste za račun Saveznika i kome je posle rata suđeno kao zločincu, jer mu niko nije verovao da je bio dvostruki agent.

Hauard Kempbel je talentovani američki pisac koji u predvečerje Drugog svetskog rata živi u Nemačkoj sa suprugom Helgom. Iako ne voli naciste, silom prilika je prinuđen da se povremeno sa njima druži u društvenim krugovima u kojima se kreće. Neposredno pred rat prilazi mu tajanstveni Amerikanac Frenk Viterman, koji mu nudi da špijunira za Saveznike. Plan je da se Hauard zaposli kao nemački propagandista i u svojim redovnim radio emisijama šalje šifrovane obaveštajne podatke. Hauard pristaje i toliko verno izigrava nacističkog simpatizera da posle rata ne može nikog da ubedi da je bio dvostruki agent. Vlasti ne priznaju da je radio za njih, tretiraju ga kao izdajnika i Hauard provodi dane u bedi i anonimnosti u svom njujorškom stančiću. Petnaest godina kasnije, američki neonacistički tabloid objavljuje priču o njemu, a sam Hauard ubrzo završava u izraelskom zatvoru, u iščekivanju suđenja za ratne zločine.

Uloge:
Nik Nolt (Hauard Kempbel), Šeril Li (Helga Not/Rezi Not), Alan Arkin (Džordž Kraft), Bernard Berens (velečasni Lajonel Džons), Kirsten Danst (mlada Rezi Not) i drugi.

KOMENTARI