TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Spartak (Spartacus)

izvor:
Istorijski spektakl rađen po istoimenom romanu Hauarda Fasta, uzbudljiva priča o robu Spartaku.

U vreme Rimskoga Carstva, 70 godina pre rođena Isusa Hrista, Spartak je kupljen i obučavan da postane gladijator. Kao sinu roba i robinje, ropstvo je za njega jedina stvarnost koju od svog rođenja poznaje. Jedva izvukavši živu glavu iz borbe koja je služila za zabavu bogatim Rimljanima, Spartak odlučuje da ostvari svoj san o slobodi i padu ropstva.

Odlučuje da povede borbu za oslobođenje, predvodeći hiljade robova u pohodu na Rim…

Spartacus, 1960.

Žanr: istorijska drama

Zanimljivosti o filmu:

- Film je nominovan za šest Oskara, a osvojio je za najboljeg glumca u sporednoj ulozi, scenografiju, direktora fotografije i kostim.

- Kada je odlučio da snimi taj film po romanu Hauarda Fasta, za koji je otkupio filmska prava, Kirk Daglas, koji je bio i izvršni producent filma, pisanje scenarija poverio je Daltonu Trambou, koji je bio na “crnoj listi” makartizma. (Američki senator Džozef Makarti poveo je 1950-ih godina antikomunistički “lov na veštice” i sastavljao liste nepoželjnih). Trambo je radio pod pseudonimom, ali je Daglas stavio njegovo ime na špicu filma. Osim Tramba, Daglas je angažovao i glumca Pitera Berbokoa, koji je takođe bio na Makartijevoj crnoj listi.

- Zvuk mase koja skandira “Spartak! Spartak!” snimljen je 1959. godine na ragbi utakmici tima Univerziteta Mičigen “Spartanci”. U toj utakmici Mičigen je pobedio sa 19-0.

- Direktor fotograijfe Rasel Meti je napustio snimanje filma, žaleći se da mu Stenli Kjubrik ne daje da radi svoj posao. Kao profesionalni fotograf Kjubrik je voleo da sam osmišljava svaki kadar. Kada je Meti napustio snimanje Kjubrik je snimio najveći deo filma, dok je Meti u jednom trenutku tražio da se njegovo ime skine sa špice filma. Međutim, ime je ostavljeno na špici, pa je, kada je film osvojio Oskara za fotografiju, upravo Meti primio nagradu iako nije snimio veći deo filma.

- Navodno je za snimanje filma korišćeno 5000 uniformi i sedam tona oružja koje je pozamljeno iz italijanskih muzeja. U produkciji je učestvovalo više od 10.000 ljudi.

- Film se našao na petom mestu liste “Deset najvećih epskih filmova svih vremena” Američkog filmskog instituta.

- Za vreme snimanja, Lorens Olivije davao je savete Toniju Kertisu kako da unapredi svoju glumu, dok je Kertis Olivijeu davao savete kako da poboljša svoj fizički izgled.

- Ser Piter Justinov pričao da je njegova kćerka, koja je rođena za vreme snimanja, a imala tri godine kada je snimanje konačno završeno, jednom prilikom na pitanje “Čime se tvoj tata bavi”, odgovorila: “Moj tata je Spartak”.

Uloge: Kirk Daglas, Lorens Olivije, Piter Justinov Režija: Stenli Kjubrik

Izvor: http://www.b92.net/tv/najave.php?cid=1


KOMENTARI