TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Specijalno vaspitanje

izvor:



Vaspitač i vaspitanik u domu za maloletne delikvente na istom su ispitu: približiti se, zaviriti mu u dušu, postati čovek.


Priča o maloletnim, nezbrinutim dečacima-prestupnicima i njihovom vaspitaču koji pokušava da odbaci stare metode prevaspitavanja.

O filmu:

Specijalno vaspitanje je jugoslovenski film iz 1977. godine. Režirao ga je Goran Marković, kome je ovo bio prvi igrani film, a scenario su napisali Miroslav Simić i Goran Makrović.

Film je snimljen krajem 1976. godine, a premijerno je prikazan 1977. na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, gde je dobio niz nezvaničnih nagrada, dok je Ljubiša Samardžić, za ulogu milicionera Caneta, dobio Zlatnu arenu za mušku epizodnu ulogu.[1] Iste godine je dobio Zlatni dukat Manhajmskog festivala, smotre koja je u to vreme smatrana najboljim međunarodnim festivalom debitantskog filma.

„Specijalno vaspitanje“ je jedno vreme bio najpopularniji i najprodavaniji Markovićev film i prikazan je u preko 50 zemalja. Smatra se da mu je ovo debitantsko delo otvorilo mogućnost za kasnije veoma uspešno bavljenje igranim filmom. U ovom filmu debitovalo je i nekoliko kasnije veoma značajnih glumaca, kao što su Branislav Lečić i Olivera Ježina. Branislav Lečić je ulogom Fikreta Hadžiabdića, sebi odredio put glumca koji će se najbolje snalaziti prilikom tumačenja likova koji se nalaze sa druge strane zakona.

Izvor: http://sr.wikipedia.org


KOMENTARI