TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Tihi Don (Quiet Flows the Don)

izvor:




Jedno od najmonumentalnijih dela svetske literature – "Tihi Don" Mihaila A. Šolohova, u adaptaciji režisera, scenariste i glumca Sergeja Bondarčuka. Film-epopeja iz dva dela, prikazuje život i sudbinu donskih kozaka, kao i rusko društvo u jednom od najvažnijih trenutaka u istoriji - u vreme revolucije 1917.

To je pre svega istorijsko ostvarenje, koje prikazuje rusko društvo u jednom od najvažnijih trenutaka u istoriji Rusije - u vreme revolucije 1917. godine, a i političko, jer se bavi političkim previranjima i sukobima između monarhista i komunista.

Najveći deo filma posvećen je Istočnom frontu na kraju Prvog svetskog rata i građanskog rata 1917. godine, kao i mukotrpnom životu donskih kozaka, te se može smatrati ratnim i socijalnim filmom.

Posebno je prikazana veza između Grigorija Melehova (Rupert Everet) i Aksinje (Delfin Forest), što filmu daje ljubavni karakter. Na kraju, sam naziv dela nagoveštava da je pažnja posvećena prirodi - tihom Donu i mirnim stepama, ravnodušnim nad teškom kozačkom sudbinom.

Uloge: Rupert Everet, Delfin Forest, Ef Mari Abraham i Ben Gazara.


KOMENTARI