TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Top Gun

izvor:



Vojni pilot Maverick (T. Cruise) i njegov kopilot Goose (A. Edwards) poslani su u elitnu pilotsku školu Top Gun. Iz te škole izlaze najbolji borbeni piloti na svetu. Već prve večeri u baru Maverick zapazi privlačnu Charlie (K. McGillis) i udvara joj se. Tek sledeći dan otkriva da mu je Charlie nastavnica astrofizike.


Maverick je hrabar pilot sklon riziku i zbog toga nije omiljen među kolegama. Cilj mu je da osvoji titulu najboljeg pilota Top Guna. I njegov otac bio je pilot. Poginuo je na zadatku. U jednoj vežbi Maverick gubi kontrolu nad avionom i Goose gine. Osećajući se krivim za njegovu smrt, Maverick više ne može da savlada strah i zamalo napusta školu. Klasa novih borbenih pilota uskoro odlazi na prvi pravi zadatak. Poleću svi osim Mavericka...

"Top Gun" je jedan od najvećih hitova osamdesetih godina, dobra mešavina akcije i ljubavne priče, film koji je proslavio Toma Crusa i koji će ostati zapamćen po odličnim snimljenim i montiranim scenama aviona u vazduhu. Snimanje aviona i vazdušnih borbi uvek su veliki izazov za filmske autore.

"Top Gun", iako snimljen pre skoro 20 godina, i danas izgleda atraktivno i efektno. I danas zadivljuje kadrovima snimljenim iz aviona u brišućem letu, izokrenutim perspektivama, naglim promenama uglova koji simuliraju veliku brzinu leta. To je jedan od retkih filmova u kojem se mogu videti kadrovi snimljeni iz pravih MIG-ova, a ne trikovi i kompjutorska animacija.

"Top Gun" je bio nominovan za Oscara za montažu, efekte i zvučne efekte, a osvojio je Oscara i Zlatni globus za pesmu "Take My Breath Away". Godine 1987. dobio je nagradu People's Choice Award za najomiljeniji film u SAD-u te godine.

Uloge:  Tom Cruise, Anthony Edwards, Kelly McGillis, Tom Skerritt, Val Kilmer, Michael Ironside, Rick Rossovich, Tim Robbins, Meg Ryan

Reditelj:  Tony Scott

Žanr: Akcija



KOMENTARI