TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Ubistvo prvog stepena (Murder in the first)

izvor:

Drama / 122 min
Francuska, SAD, 1995



Henri Jang (Kevin Bejkon) je kao 17-godišnjak ukrao iz pošte 5 dolara kako bi prehranio sebe i mlađu sestru, ali biva uhvaćen i optužen za pokušaj pljačke. Sestru mu šalju u sirotište, a Jang na kraju završava u Alkatrazu.

U jednom od pokušaja bekstva, Jang biva uhvaćen i smeštaju ga u samicu na čak 3 godine, iako je maksimalan period u samici 19 dana. Za te tri godine Jang polako ludi i kada konačno izađe u napadu panike ubija drugog zatvorenika pred ostalim zatvorenicima i čuvarima.

Kreće suđenje za suđenje koje svim stranama izgleda kao formalnost. Za branioca je postavljen Džejms Stemfil (Kristijan Slejter), tek svršeni diplomac idealista. Kada Džejms otkrije detalje u vezi ovog slučaja on kreće u borbu protiv samog Alkatraza želeći da dokaže kako su surovi uslovi u zatvoru i metode rada direktora zatvora odgovorni za ovo ubistvo.

Iako je film zasnovan na istinitoj priči, mnogo toga je promenjeno. Iako je Jang predstavljen kao maltene nevin čovek, on je u stvarnosti osuđivan za mnogo teških krivičnih dela pre nego što je došao u Alkatraz, a pouzdano se zna da je živeo još dugo posle suđenja.

Režija:Mark Roko

Uloge:KristijanSlejter, KevinBejkon, GeriOldman, EmbetDavic, VilijamH. Mejsi

KOMENTARI