TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Umri drugi put (Die another day)

izvor: tvrts.rs

Umri drugi put
(Die another day)

Žanr: Akcija
Trajanje: 133 minuta
Uloge: Hale Beri
Više informacija



Džejms Bond (Pirs Brosnan) pokušava da spasi svet: zadatak mu je likvidacija pukovnika Muna (Vil Jun Li), koji teroristima prodaje oružje najnovije generacije, a novac pribavlja prodajom afričkih dijamanata.

Akcija je uspešna, Mun je uklonjen, ali Bond biva zarobljen na zadatku. Sledećih četrnaest meseci provodi pod neopisivim mukama u severnokorejskom zatvoru.

Kad napokon izađe na slobodu, prilikom razmene zatvorenika, otkriva kako je njegov najbliži saradnik Zao (Rik Jun) bio ubačeni severnokorejski agent.

Problem je što Bondu više ni njegova vlada ne veruje bojeći se da mu je ispran mozak i da je pod mukama izdao zapadne agente u Severnoj Koreji.

On zato beži iz bolnice i kreće u potragu za izdajnikom. Od Havane i klinike za genetsku terapiju dolazi do Londona i mladog Gustava (Tobi Stivens), trgovca dijamantima. Ovaj put mu pomaže prelepa Amerikanka Džinks (Hale Beri).

Režija: Li Tamahori.

ZANIMLjIVO

- Iako u ovom filmu imamo priliku da vidimo neverovatnu scenu jurnjave automobilima po ledu, to nije prvi put da se ovakve scene pojavljuju u Bond filmovima. U malo drugačijoj formi sličnu scenu videćemo u npr. u filmu "U službi Njenog veličanstva". Ova scena bila je predviđena da se snima na jezeru na Islandu koje se inače retko kad zaledi zbog visokog salaniteta i blizine mora. Kada su producenti imali problema sa debljinom leda koja je potrebna da bi snimanje scene bilo sigurno, bilo je opcija da se ova scena snimi na ledu u Novom Zelandu.

- Kao i sve filmove o Džejmsu Bondu i ovaj su pratile mnoge glasine. Između ostalog bilo je reči da će tadašnji američki predsednik Bil Klinton dobiti manju ulogu u filmu i da će ceo film biti sniman u Irskoj što je svojevrsna počast zemlji u kojoj je rođen Pirs Brosnan. Prema tadašnjim navodima, radnja je trebalo da se vrti oko kidnapovanja britanskog premijera u Dablinu, a uloga glavnog negativca navodno je trebalo da pripadne Kevinu Spejsiju.

- Pevačice Vitni Hjuston i Safron Barouz, kao i glumica Salma Hajek bile su razmatrane za ulogu Džinks.

- S obzirom na to da je 2002. godine dobila Oskara za najbolju žensku ulogu, Hale Beri je prva oskarovka koja je dobila ulogu Bond devojke. I Kim Bejsinger je takođe dobitnica Oskara koja je bila Bond devojka. Ali, ona se pojavljuje u filmu "Nikad ne reci nikad" iz 1983. koji nije deo zvanične Bond serije, a Oskara je dobila četrnaest godina kasnije za ulogu u filmu "Poverljivo iz L.A.".

- Kristalna haljina u boji fuksije koju Džinks nosi na prijemu u ledenoj palati kreirala je Donatela Versaće. Kostimografkinja Lindi Heming videla je sličnu Versaće haljinu u modnom magazinu i zahtevala je od Donatele da napravi sličnu haljinu po merama i uputstvima Hale Beri.

- Pop kraljica Madona ima sporednu ulogu u ovom filmu, pojavljuje se kao instruktorka mačevanja.

- Scena mačevanja je ubrzana u montaži da bi se ubrzali i pokreti glumaca.

- Bret Ratner, Stjuart Brejd i Stiven Hopkins bili su u najužem izboru za reditelja ovog filma.

- Bukvlani prevodi naslova ovog filma u nekim od zemalja u kojima se prikazivao: "Smrt može da sačeka" (Italija i Finska), "Novi dan za umiranje" (Brazil), "Umrećeš drugog dana" (Portugal), "Smrt će doći sutra" (Poljska), "Nemoj umreti danas" (Češka), "Umri, ali ne danas" (Rusija).

- Ledena palata napravljena je po uzoru na ledeni hotel koji se nalazi u Jukasjarviju u Švedskoj.

- Samo pet automobile u ovom filmu ne pripadaju fordovoj grupi automobile (aston martin, jaguar, lend rover, volvo). Među njima su dva ferarija F355, porše 911, mercedes SL i lamborgini Diablo.

- Povreda kolena koju je imao Pirs Brosnan odložila je snimanje na pet nedelja.

- Ovo je tek drugi film iz Bond serijala u kome se prikazuje kancelarija Džejmsa Bonda. Videćemo je i u filmu "U službi Njenog visočanstva".

- Prvi put u Bond serijalu otvarajuća scena sa burencem pištolja imala je i zumiran metak.

- Bilo je reči o svojevrsnom nastavku ovog filma sa Hale Beri kao Džinks u glavnoj ulozi. Napisan je scenario a režija poverena Stivenu Frirsu. Ipak, zbog neuspeha filmova "Čarlijevi anđeli" i "Lara Kroft" producenti su odlučili da obustave snimanje. Hale Beri je izjavila da bi volela da se vrati kao Džinks još nekom Bond filmu.

- Neke od glumica koje se bile spominjane kao potencijalne Bond devojke su Ketrin Zita Džons, manekenka Keli Bruk i igračica Džin Batler.

Izvor: http://www.rts.rs


Trailer

KOMENTARI