TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Život (Life)

izvor:






Harlem, New York, 1932. Sitnog kriminalca Raya (E. Murphy) i bankovnog činovnika Claudea (M. Lawrence), potreba za novcem naterala je u partnerstvo. Kako bi podmirili dug gangsteru, moraju da mu dostave pošiljku alkohola iz Mississippija. Ali, tamo ih zadesi drukčija sudbina.


Nakon što ih policija uhapsi u blizini jednog trupla, lokalni sudija ih osuđuje na doživotnu robiju zbog ubistva koje nisu počinili. Prvih se dana u zatvoru momci preterano ne brinu. Ray smišlja najefikasniji način da pobegne i sanja o klubu koji će otvoriti na slobodi, a Claude pokušava da nađe advoakata koji će ga izvući kako bi se mogao pridružiti voljenoj devojci.

Nažalost, Rayevi planovi bekstva će se izjaloviti, a Claudeov advokat nije mogao ništa da učini kako bi ga izvukao. Dvanaest godina kasnije, njih su dvojica i dalje na istom mestu, potpuno naviknuti na zatvorski život. Ali, nada za bekstvo nikad ih nije napustila...

Nakon što su zajedno glumili 1992. u filmu Boomerang, dvojica zaista popularnih američkih glumaca Eddie Murphy (48 sati, Luckasti profesor) i Martin Lawrence (Zločesti dečki, Kuća debele mame) ponovno su se susreli na zajedničkom projektu tek sedam godina kasnije, u filmu Život.

Zanimljivo je to da film koji je spojio možda i dva najveća afroamerička komičarska potencijala ustvari i nije komedija, barem ne tipična za njihov opus. Reč je prvenstveno o drami, naravno, s neizostavnim elementima komedije, koja daje suptilan prikaz dvojice muškaraca koje je nezasluženo zadesila jedna od najgorih mogućih sudbina - doživotna robija zbog ubistva koje nisu učinili.

Murphy i Lawrence izvrsno su se snašli izvan svojih uobičajenih glumačkih okvira. Iako su glumci u filmu podosta improvizirali, i to sa sjajnim učinkom, pohvale definitivno zaslužuje i scenario Roberta Ramseya i Matthewa Stonea (s braćom Coen supotpisali scenario filma Razvedi me, zavedi me) koji je uspešno izbalansirao elemente komedije i drame, diskretno dočaravši tragičnost priče bez opterećivanja gledalaca.

Reditelj Ted Demme (Bijeli prah), kojem je ovo bio jedan od poslednjih filmova pre iznenadne smrti 2002. godine, staloženom i sigurnom režijom uspeo je da održi ritam ove uglavnom razgovorne komične drame, a u postizanju uverljivosti zbivanja na ekranu svesrdnu je pomoć dobio od šminkerske ekipe koja je obavila fascinantan posao "pretvorivši" Murphyja i Lawrencea u onemoćale starce.

U filmu nastupaju i mnoga druga poznata lica, poput legende funka R. Jamesa, N. Cassavetesa i R. Leeja Ermeya (Full Metal Jacket).

Život je bio nominovan za Oskara u kategoriji najbolje šminke (Rick Baker), za nagradu Image, ali za nagradu Blockbuster Entertainment u kategorijama najboljeg tandema u komediji (Murphy i Lawrence) i omiljene filmske pesme.

Trajanje:  105 min.

Uloge:  Eddie Murphy, Martin Lawrence, Obba Babatundé, Ned Beatty, Bernie Mac, Miguel A. Nunez, Jr., Clarence Williams III, Bokeem Woodbine

Scenario:Robert Ramsey, Matthew Stone

Reditelj:Ted Demme

Žanr: drama s elementima humora




KOMENTARI