TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Bulevar sumraka (sinhronizovana verzija)

izvor:

Udruženje slepih "Homer" i Filmski program RTS-a zajednički realizuju projekat emitovanja filmova za slepe, svakog meseca na Javnom servisu. Posle filmova "Mali buda", "Leteći Škotlanđanin" i "Muzika moga srca", na programu je ostvarenje "Bulevar sumraka", Bilija Vajdlera.

Svrha ovog programskog poduhvata jeste da se kvalitetna strana filmska ostvarenja posebno prilagode - opisno i dijaloški sinhronizuju na srpski jezik i tako učine dostupnim za slepe.

Bulevar-sumraka.jpg

U sinhronizaciji učestvuju profesionalni glumci, a na takav način će u narednih godinu dana biti obrađeno i prezentovano dvanaest igranih filmova.

Bulevar sumraka (Sunset Boulevard) američka drama iz 1950. godine u režiji Bilija Vajdlera govori o holivudskom scenaristi koji se sprijateljio sa ostarelom damom, bivšom zvezdom nemih filmova.

Film je osvojio Zlatni globus, i smatra se jednim od Vajdlerovih najboljih ostvarenja i klasikom kinematografije. Američki filmski institut svrstao je ovaj film na listu 100 najboljih američkih filmova.

Radnja filma smeštena je u Holivud i počinje scenom kako leš scenariste Džoa pluta u jednom bazenu. Njegov glas postaje pripovedač i saznajemo da je za njim neuspela karijera scenariste.

Bulevar-sumraka-2.jpg

Jednog dana u begu od dvojice uterivača dugova, Džo je autom skrenuo u Bulevar sumraka te se sakrio u nekoj naizgled napuštenoj vili. Saznaje da u zgradi živi ekscentrični nemački batler, i neka bogata, ostarela dama, koji zabunom zaključuju da je on trebalo da organizuje sahranu za njenog nedavno preminulog ljubimca.

Džo je prepoznaje kao Normu Desmond, bivšu zvezdu nemih filmova koja mu nudi posao koji bi ga vratio na veliki ekran. Međutim, Džo će ubrzo razumeti šta njena ponuda zapravo znači...

Uloge u filmu tumače, Vilijam Holden, Glorija Svanson, Erih fon Štrohajm.


Izvor RTS.rs

KOMENTARI