TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Miris kiše na Balkanu

izvor:




Miris kiše na Balkanu je serija snimljena po istoimenom romanu Gordane Kuić koja prati životopis članova porodice Salom, Jevreja-sefarda nastanjenih u Sarajevu još od kraja sedamnaestog veka. Radnja TV serije obuhvata period od 1914. do 1945. godine, period od početka Prvog svetskog rata pa sve do samog završetka Drugog svetskog rata.


Otac Leon i majka Estera imaju pet kćeri: Blanki, Riki, Buku, Ninu i Klaru, kao i sina Atletu. Njihove životne sudbine prelamaju se kroz ratove i stradanja, ljubavi i razočarenja, sreću i tugu... kroz uzbudljivi koloplet najrazličitijih situacija i emocija koje ovaj velelepni roman u sebi nosi.

Stalne selidbe i progoni Jevreja-sefarda kroz vekove, prelamaju se kroz živote i odlaske glavnih junaka iz njihovog rodnog Sarajeva u razne gradove tadašnje zajedničke države, kao i u mnoge druge gradove Evrope i sveta. Sledeći sagu o porodici Salom dolazimo do metafore o borbi i trajanju kroz sudbine mnogih porodica koje su živele na ovim našim prostorima, ma kojim narodima i religijama da su pripadale.

Režija: Ljubiša Samardžić

Uloge: Ljiljana Blagojević (mama Estera), Mirka Vasiljević (Blanki), Aleksandra Bibić (Riki), Kalina Kovačević (Nina), Tamara Dragičević (Buka) i Marija Vicković (Klara), Predrag Ejdus (otac Leon), Siniša Ubović (Marko Korać), Stefan Buzurović (Atleta), Milan Vasić (Danijel Papo), Igor Damjanović (Miloš), Goran Navojec (Škoro)


Izvor: www.rts.rs


KOMENTARI