TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Prava krv (True Blood)

izvor:



Serija "Prava krv" je deloAlana Bola,dobitnika Oskara zaoriginalni scenario za film "Američka lepota" inagrade Emi za seriju izHBO produkcije "Dva metra podzemljom" (Six Feet Under).Rađena je na osnovu serije romana o vampirima Šarlin Haris i posle prve sezone jedobila brojne pohvale kritičara, Zlatni globus i nagradu Emi. Serija se bavi diksrimnacijom naspecifičan način, pa nije slučajno što je smeštena na jug Amerike umali gradić u državi Luizijani, nekadašnjem srcurobovlasništva.

Zahvaljujući japanskom naučniku koji je uspeo da stvori sintetičkukrv, ljudi više nikad neće morati da doniraju krv. Isto tako,vampiri više nemaju potrebu da love ljude da bi se prehranili pa suodlučili da izađu u javnost i zatraže svoja građanska prava. Dok suse veći gradovi postepeno navikli na svoje nemrtve stanovnike,otvorili posebne „vampirskebarove“, u malom gradu BonTemps na rubu močvare vampira još nisu ni sreli.

Međutim i to se menja jednog dana kada u grad ušeta Bil Kompton (Stiven Mojer), vampirkome je dosta nasilja i koji želi da se skrasi u kući u kojoj jepre mnogo godina živeo. Niko nije oduševljen njegovimpojavljivanjem sem mlade konobarice Suki Stekhaus (Ana Pakin), koja vrlodobro zna kako je biti drugačiji. Naime, Suki ima posebnu moć – ona može da čitamisli, ali to i nije tako prijatno jer je prinuđena da sluša svešto njenim sugrađanima prolazi kroz glavu. Jedini kome ne može dapročita misli je upravo Bilšto nju neodoljivo privlači, iako svi misle da je luda što sezbližila sa njim. Problemi počinju kada u inače mirnom gradićukrene serija ubistava lokalnih devojaka, a svi naravno sumnjaju navampira…

Trajanje epizode: 55min
Žanr: fantastika
Zemlja: SAD
Godina: 2008
Autor: Alan Ball

Uloge:
Anna Paquin - SookieStackhouse
Stephen Moyer - BillCompton
Sam Trammell - SamMerlotte
Ryan Kwanten - JasonStackhouse
Rutina Wesley  -Tara Thornton
Nelsan Ellis - LafayetteReynolds



Linkovi
http://www.imdb.com/title/tt0844441/
http://www.hbo.com/true-blood/index.html
http://www.trueblood.hbo.rs

KOMENTARI