TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Red i zakon: zločinačke namere

izvor:



Istiniti događaji i iskupstva njujorskih detektiva bile su polazna tačka za krimi-serijal Red i zakon: Zločinačke namere.

Ova serija bila je emitovana 10 sezona zaredom, a francuska i ruska TV stanica otkupile su prava za snimanje lokalizovanih verzija koje su se prikazivale sa velikim uspehom. Priče o (ne)delima kriminalaca gledamo iz ugla onih koji rade u policijskoj jedinici zaduženoj za najvažnije slučajeve.

Oni najčesće istražuju ubistva političara, biznismena i poznatih ličnosti, onih osoba koje najvise privlače pažnju javnosti. Zločinačke namere se od ostalih ostvarenja iz serijala Reda i zakona razlikuje po načinu na koji se pristupa određenom slučaju. Ovoga puta vise pažnje poklonjeno je motivima i postupcima kriminalaca, ostavljajujći policijsku i sudsku proceduru po strani. 

Pratićemo slučajeve detektiva koji pripadaju elitnoj policijskoj jedinici samo zato sto su najbolji u svom poslu. Oni su pronicljivi istražitelji koji se, pored znanja, često oslanjaju i na svoj instinkt da bi resili najteže i najkompleksnije slučajeve u Njujorku. U najboljem maniru Šerloka Holmsa, primenjujući psiholoski pristup, ovi detektivi se gotovo saživljavaju sa kriminalcima koje treba da izvedu pred lice pravde. Oni nalaze dokaze koje bi drugi možda propustili, odlično povezuju činjenice i gotovo uvek pronalaze počinioce.

 
O likovima
 
Detektiv Robert Goren (Vinsent D'Onofrio) - izuzetno inteligentan i pomalo ekscentričan istražitelj koji se često oslanja na intuiciju kada resava slučajeve. Njegova partnerka, detektiv Aleksandra Ejms, podržava njegove neobične metode jer ih smatra zabavnim. On obraća pažnju na detalje, naročito na one koje drugi detektivi ignorisu. Specijalnost mu je psihologija i najčesće uspeva da isprovocira osumnjičene da priznaju zločine. Tečno govori nekoliko jezika, pre svega zahvaljujući službi u vojnoj policiji i boravku u Koreji i Nemačkoj.
 
Detektiv Aleksandra Ejms (Ketrin Erb) - partnerka Roberta Gorena sa smislom za humor, koja donosi i sarkazam u njujorsku jedinicu za najvažnije slučajeve. Njena praktična priroda predstavlja idealan balans Gorenovim metodama. Uvek se ponasa u skladu sa situacijom, a kada to zatreba, ume da bude i izuzetno agresivna. Posao joj je na prvom mestu pa je potpuno jasno zbog čega nije u vezi.
 
Zamenik javnog tužioca Ron Karver (Kortni B. Vens) - diplomac koledža za kriminalno pravo, radi sa Gorenom i Ejmsovom. Izuzetno je motivisan i, u nameri da prikupi sto vise dokaza za slučaj na kome rade, dovodi detektive na ivicu strpljenja. On postuje pravila i ozbiljno pristupa poslu. Događa se da se posvađa sa detektivima kada se oni oslanjaju na osećaj jer on svoje slučajeve uvek zasniva na konkretnim dokazima.
 
Kapetan Džejms Dikins (Džejmi Šeridan) - lavnokomandujući jedinice za najvažnije slučajeve, često u javnosti brani (spontane) postupke detektiva. Zbog toga je i otisao u prevremenu penziju.
 
Detektiv Kerolin Barek (Anabela Šjora) - kriminalistički profajler. Odrasla je u opasnom delu Bruklina i dve godine je radila za FBI, ali je brzo nasla svoje mesto u njujorskoj policiji. S obzirom na to da potiče iz siromasnog dela grada, ona pokazuje empatiju prema žrtvama nemastine i zlostavljanja, sto je često dovodi u sukob sa kolegom Loganom (Kris Not). Tečno govori poljski, spanski, italijanski, ruski, kreolski i jidis.
 
Detektiv Majk Logan (Kris Not) - posto je na javnom mestu udario homofobičnog političara, optuženog za, zamoljen je da napusti matičnu policijsku jedinicu. Kasnije se iskupio resavajusi slučaj ubistva korumpiranog policajca. Radio je u lučkoj patroli na Stetn Ajlandu, kada je 2005. godine asistirao u jedinici za najvažnije slučajve. Tada mu je ponuđeno mesto detektiva.
 
Kapetan Danijel Ros (Erik Bogosian) - pridružio se jedinici odmah posto je kapetan Džejms Dikins otisao u prevremenu penziju. Pre toga, tri godine je radio kao veoma uspesan vođa mesovite jedinice za sprečavanje pranja novca na globalnom nivou. Dolazak na mesto kapetana jedinice za najvažnije slučajeve predstavlja nagradu za angažovanje na prethodnom poslu. Sa sobom je u jedinicu doveo i Megan Viler, koja je, kao partner, dodeljena detektivu Loganu. Deni je razveden, ali je i dalje u dobrim odnosima sa svojom bivsom suprugom i decom.
 
Detektiv Megan Viler (Džulijen Nikolson) - pridružila se jedinici za najvažnije slučajeve sa svojim kapetanom i mentorom, Denijem Rosom. Ona je susta suprotnost svom partneru, ali bez obzira na to, njih dvoje uspesno resavaju slučajeve. Sve radi po pravilima i ne voli da se oglusuje o propise.



Izvor tvavala.rs

KOMENTARI