TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Kenedijevi

izvor:


Osam epizoda dramatične priče o usponu i padu najpoznatijepolitičke dinastije na svetu - ponovo na B92! U atmosferu burnihdogađaja tokom četrdesetih, pedesetih i šezdesetih godina prošlogveka, smeštena je priča o političkim ambicijama, hrabrosti,ljubavi, ljubomori, mržnji i pohlepi.

U atmosferu burnih događaja tokom četrdesetih, pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, smeštena je priča o političkim ambicijama, hrabrosti, ljubavi, ljubomori, mržnji i pohlepi.

U fokusu priče je Džozef P. Kenedi senior, čovek vođen željom za vlašću i moći, koji je izvršio presudan uticaj na svoje sinove da započnu svoje političke karijere. On je i sam, tokom tridesetih godina 20. veka, pokušavao da postane prvi katolički predsednik Sjedinjenih Američkih Država, ali je, na svoju veliku žalost, stigao “samo” do mesta ambasadora u Velikoj Britaniji. Njegova pro-nacistička izlaganja koštala su ga kako diplomatske, tako i dalje političke karijere, pa je odlučio da dalje ambicije ostvari kroz svoje sinove - Džozefa Juniora i Džona F. Kenedeija, poznatog pod imenom Džek. Ove okolnosti izazivaju veliku borbu za očevu naklonost između dva brata. Za obojicu je bilo vrlo važno da se dokažu kao vojnici tokom Drugog svetskog rata. Iako je očev favorit bio stariji sin, Džozef Junior, koga je poslao da služi kao pilot, mlađi Džek dobija medalju za herojstvo ratne mornarice. Besan od ljubomore, Džozef junior zahteva da mu budu povereni sve teži zadaci, kako bi i on zaradio medalju, ali gine u akciji iznad Evrope.

Nakon ovih događaja, sva pažnja Džozefa seniora usmerena je na Džeka, iako on u početku ne pokazuje dovoljno želje, a ni sposobnosti da se bavi politikom na najvišem nivou. Ipak, na očevo izričito insistiranje, kandiduje se za Kongres, a kada, uz pomoć očeve mahinacije sa brojanjem glasova, dobija izbore, sprema i kandidaturu za Senat. Pobeda na izborima za Senat otvara mu vrata ka konačnom cilju - ulasku u Belu kuću.

Džekov put ka vrhu prate problemi sa suprugom, Žaklinom Džeki Kenedi. Džeki je ljubomorna zbog ljubavnih izleta svog muža, a pogotovo zbog skoro otvorene veze sa lepom asistetnkiljom Elen. Ona čak preti razvodom, ali odustaje da ga to ne bi poremetilo u izbornoj trci.

Konačno, na izborima 1960. godine, Džek Kenedi pobeđuje Ričarda Niksona, najmanjom razlikom u istoriji predsedničkih izbora u Americi. Jedan od najzaslužinijih za pobedu je i njegov mlađi brat Robert “Bobi” Kenedi, koji je bio i šef izbornog štaba. Odmah nakon pobede, Džozef Senior zahteva da Džek imenuje Bobija za Državnog tužioca. Iako Bobi u početku odbija da uđe u politiku, ni on ne uspeva da se odupre ambicijama dominantnog oca. Ipak, mnogo veći problem za Kenedijeve predstavljaju velike međunarodne političke krize, koje izbijaju odmah po Džekovom ulasku u Belu kuću.

U ulozi Džeka Kenedija pojavljuje se Greg Kiner, koji je publici poznat po ulogama u filmovima “Mala gospođica Sanšajn” i “Dobro da bolje ne može biti”. Žaklinu Onazis glumi popularna Kejti Holms, Bobija Kenedija Beri Peper, a Džozefa seniora Tom Vilkinson, poznat po filmovima “Isterivanje Đavola iz Emili Rouz” i “Večni sjaj besprekornog uma”. Autor i scenarista serije je Stiven Kroniš, koji se proslavio kriminalističkim serijama “Profajler” i “24”.

Uloge: Greg Kiner, Kejti Holms, Beri Peper, Tom Vilkinson Autor: Stiven Kroniš

više o seriji


Izvor B92.net

KOMENTARI