TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Doušnici (The Wire)

izvor:


Baltimor, Merilend. Sa jedne strane je grupa dilera droge koja vodimilionski biznis, sa druge strane su policajci koji pokušavaju daih raskrinkaju i uhapse. Pratimo bitku koja se dešava na ulicamaBaltimora, sudbine muškaraca i žena sa obe linije fronta.

Nekadašnji novinar i autor serije “Odeljenje za ubistva” (Homicide) Dejvid Sajmon i nekadašnji policijski detektiv Ed Berns, autori su koji stoje iza fantastične krimi serije u produkciji HBO.

U seriji zapravo nema glavnog lika – kompletna glumačka postava sastavljena je od karakternih glumaca koji na jednak način doprinose radnji pojedinih epizoda. Iako se prvenstveno smatra da je u pitanju kriminalistička drama, njen autor Sajmon rekao je da je to zapravo priča o jednom američkom gradu - Baltimoru i pogledu na zajednički život njegovih stanovnika.

Džimi Meknalti je Amerikanac irskog porekla, koji se u baltimorskoj policiji dokazao kao talentovan i odlučan detektiv, ali ga mnogi nadređeni ne vole zbog arogancije i nepoštovanja nadređenih. U ličnom životu ima problema sa alimentacijom, alkoholizmom, brigom o detetu i vezama. Vilijem je karijerista koji tokom serije značajno napreduje. On je krajnje zahtevan prema svojim detektivima i jedino se brine oko toga da očuva uspešnost rešavanja slučajeva svog odeljenja. Lik Banka je zasnovan na penzionisanom detektivu baltimorske policije. Poput njegovog partnera Džimija, Bank je izuzetno kompetentan i moralan detektiv, sa istim problemima koji se odnose na alkohol i neverstvo. Međutim, za razliku od Džimija, on je svesniji potrebe poštovanja nadređenih u odeljenju.



Serija “Došunici” realistični je portret urbanog života, koja svojim literarnim ambicijama neverovano duboko istražuje sociološke i političke tema. Svaka sezona serije bavi se drugačijim slučajem koji se dešava u Baltimoru. Od ilegalne trgovine drogom i marlverzacija u luci, preko problema koprupcije u vrhu gladske vlasti, sve do problematičnog školskog sistema i sunovrata novinskog biznisa. U prvoj sezoni, tim policijskih detektiva pokušava da se infiltrira među dilere droge u Baltimoru, koje predvodi Ejvon Barksdejl i njegov prijatelj Stringer Bel. U drugoj i trećoj sezoni, istraga o Barksdejlu napreduje, a paralelno pratimo i priču o mutljavini na dokovima i političkim zakulisnim igrama. Četvrta sezona se bavi nekolicinom mladića koji se susreću sa problemima u školskom sistemu Baltimora, boreći se sa problemima kod kuće i problemima na ulici, dok se bave rasturanjem droge. Novo carstvo se uzdiže i u svetu droge i u gradskoj kući. U poslednjoj, petoj sezoni, nastavljaju se snažni portreti kriminalaca, policajaca i političara u Zapadnom Baltimoru, a serija svoj fokus traži u istraživanju budućnosti novinskog medija i sve veće udaljenosti prercepcije i realnosti.

The Wire (TV Series 2002–2008)
Žanr: krimi serija
Trajanje: 5 sezona

Uloge: Dominik Vest, Džon Doman, Vendel Pirs, Lens Rednik, Sonja Son, Sit Gilijam
Autori serije: Dejvid Sajmon i Ed Berns

- “Doušnici” su verovatno najbolji televizijski program ikada napravljen. Glavni junak nije policajac niti kriminalac, već grad - oronula luka Baltimor u Merilendu”, The Telegraph UK
- “Najbolja TV serija svih vremena”, Salon.com
- “Da je Čarls Dikens danas živ, on bi verovatno napravio seriju “Doušnici”. Sydney Morning Herald
- “Kada se bude pisala istorija televizije, malo toga će moći da stane uz rame sa serijom “Došunici”, Variety
- “Najveći broj televizijskih serija pokušava da dostigne nivo Džona Grišama. “Doušnici” pokušavaju da dostignu Dostojevskog”, New York's Newsday


Izvor B92.net

KOMENTARI