TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Univerzum

izvor:

Ekskluziva u programskoj šemi televizije Avala svakako je jedna od najboljih dokumentarnih serija koji je ikada snimljena. Reč je o ostvarenju "Univerzum" koji ćemo moći da pratimo svake subote i nedelje od 15 časova.

 

Emitovana je na američkoj televiziji protekle tri godine i karakterišu je kompjuterski generisane slike i grafika astronomskih objekata u univerzumu, kao i intervjui sa ekspertima koji se bave proučavanjem u oblasti kosmologije, astronomije i astrofizike.

 

Od planeta do zvezda i preko granica dosad poznatog, istorija i nauka će se sudariti u dokumentarnoj seriji "Univerzum". Uz zapanjujuća nova otkrića i kvalitetnu kompjutersku animaciju, upustićemo se u čudesnu avanturu kroz prostor i vreme. Prošlo je više od 50 godina otkako je čovek zakoračio u svemir, ali čini se da tek sada polako otkrivamo njene najveće tajne. Poput nedavnog razarajućeg napada na Jupiter koji je načinila kometa ili asteriod veličine Zemlje, stručnjaci gotovo svakoga dana otkrivaju nove fenomene. Naučnici otkrivaju nove planete i stupaju u najdublje delove svemira, otvarajući nam mogućnost da razumemo univerzum i sve njegove tajne.

 

Naučite više o planetama sučevog sistema, putovanju u svemir, astrobiologiji, crnim rupama, misterijama meseca, mlečnom putu, nebulama, supernovama, brzini svetlosti, paralelnim univerzumima, smrtonosnim kometama i meteorima, o životu u svemiru, kosmičkim fenomenima, napravite razliku između naučne fantastike i naučnih činjenica...

 

Da li ste znali da...

 

... je procenjeno da su sve planete u sunčevom sistemu jednako stare: 4,54 milijarde godina.

 

... s obzriom na to da je Merkur blizu Suncu, moguće ga je videti sa Zemlje samo u sumrak.

 

... je Venera obavijena gustim oblacima koji reflektuju sunčevu svetlost. Zbog toga je upravo Venera najsjanija planeta na noćnom nebu.

 

... se na Veneri se nalazi više od 1.000 vulkana koji imaju više od 19 km u prečniku.

 

... se na Marsu nalazi, kako naučnici veruju, najveći vulkan u sunčevom sistemu. Olimpus Mons je tri puta viši od Mont Everesta.

 

... je Zemlja jedina planeta u sunčevom sistemu koja na svojoj površini ima vodu u tečnom stanju.

 

... je Jupiter najveća planeta. U zapreminu Jupitera moglo bi da stane 1.300 planeta veličine Zemlje.

 

... Jupiter ima 63 meseca, od kojih su 23 otkrivena tokom 2003. godine. Najveći Jupiterov mesec veći je od Plutona i Merkura.


Izvor tvavala.rs

KOMENTARI