TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Vojna akademija

izvor: tvrts.rs

Vojna akademija

Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 60 minuta
Uloge: Voja Brajović
Mladen Nelević
Više informacija

Subotom, od 28. januara, na Prvom programu RTS-a, u 20:05 časova, premijerno će se prikazivati šesnaest epizoda nove domaće igrane televizijske serije "Vojna akademija".

Neočekivana tema, obrađena od strane scenariste Gordana Mihića, otvorila je, uz maestralnu režiju Dejana Zečevića, čitav jedan, do sada u sebe zatvoren svet, u kome vladaju mladost, duhovna snaga, muka i znoj iz kojih se rađa čast dužnosti i žrtvovanja. Priča prati nekoliko ličnih sudbina kadeta i kadetkinja od prve radosne vesti da su primljeni na studije Vojne akademije, preko sudara sa realnošću vojničkog života, do uspostavljanja ravnoteže između napora i ljubavi njihovih mladih života.

U Prvoj epizodi maturanti dobijaju obaveštenja da su primljeni na studije na Vojnoj akademiji. Glavni likovi su nekoliko budućih kadetkinja i kadeta čiji se život iznenada menja ovom, za većinu njih, radosnom vešću. Tu su i njihovi roditelji, iz različitih socijalnih okruženja i iz raznih delova Srbije, koji različito i reaguju na profesionalni izbor svoje dece - od grotesknog ushićenja, do tihog negodovanja, zavisno od mnogih klišea i predrasuda koji postoje nasleđeni iz prethodnih vremena...

Polaganje zakletve - kadetkinje.jpg

Tako devojka Zimče (Tijana Pečenčić), četvrta ćerka u porodici, biva ispraćena uz glasnu muziku i pucanje, dok Ris (Radovan Vujović) odlazi u "novi život" bez prave podrške, ranjen neverstvom dugogodišnje devojke...

Tu su i Klisura Mirko (Ivan Mihailović), iz romske porodice, omiljen i izuzetan mladić, čiji roditelji su ushićeni da im sin postane pilot, jer u svom zadatom životu se "trude" - u gradskoj čistoći i sa sekundarnim sirovinama; zatim Stošić (Bojan Perić), bogati sin razvedenih roditelja koji se teško da "uvojničiti"; takođe i Džaković (Branko Janković), Šašvari (Dragana Dabović), itd.

Svi oni dolaze, ovako ili onako ispraćeni i javljaju se na portirnicu Vojne akademije. Ulaze kroz vrata, dirljivo i duhovito predstavljeni, da unutra započnu svoj nepoznati novi život...
Već se prva epizoda odlikuje izuzetnim humorom i snažnim emocijama, koji će se razvijati u daljem toku bogate radnje.

Ines Sasivari.jpg

Pored likova mladih kadeta, predstavljeni su kao zanimljivi i jedinstveni ljudi i njihove starešine koje igraju naši poznati glumci: Ljubomir Bandović, Branislav Lečić (koji glumi načelnika Vojne akademije), Nebojša Milovanović, Miloš Timotijević i dr.

U šarolikim ulogama roditelja kadeta pojavljuju se: Olga Odalović, Voja Brajović, Ivana Mihić, Dara Džokić, Mladen Nelević, Feđa Stojanović i dr.

Autorski tim:
Direktor fotografije Zoran Petrović i Nebojša Bašić, scenograf Zorana Petrov, montažer Marko Glušac, kostimograf Lana Pavlović, urednik Mirjana Lazić Romčević.

 

 


Izvor RTS.rs

Trailer

KOMENTARI