TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Stranac u Srbiji

izvor:

Malo ko zna za selo Vrdžma, koje se nalazi nedaleko od Sokobanje, u podnožju planine Rtanj. Bogato je prirodom, okruženo vodama, planinama i šumama.

Put do sela vodi između njiva i lepo uređenih voćnjaka, livada i pašnjaka. Selo ima i svoju istoriju koja seže još u četvrti vek, u doba Rimljana, kada su viskoke stene koje okružuju grad služile selu kao štit. To je Latinski grad. Ovo selo bi moglo da bude još poznato po mnogim stvarima, ali je za sada interesantno jer u njemu živi Lučo de Marki, Italijan iz Venecije, koji je ovde došao da sa svojom suprugom Biljanom provodi penzionerske dane i da ispred svog novog doma razvije zastave Srbije i Fudbalskog kluba iz Venecije.

075.JPG

Lučo je proveo ceo svoj vek radeći na aerodromu u Veneciji. Imao je priliku da putuje, te je obišao ceo svet, video mnoge lepote, ali zbog čega je za njega Vrmdža najlepše mesto na svetu govori u ovoj emisiji. Kako je supruga kupila kuću baš u Vrmdži i time ispunila njegov davnašnji san da živi u Srbiji, kako se druži sa meštanima uz rakiju ispred prodavnice, kako ga seljani uče da radi na zemlji i peče rakiju, kako odlazi u crkvu i uspeva da prati službu na staroslovenskom jeziku otkriva Lučo de Marki u ovoj emisiji.

Svake večeri Lučo de Marki posmatra zalazak sunca, i svaki je, kako kaže, lepši od prethodnog, a to ga podseća da je daleko od gradske buke i da je prava privilegija živeti u netaknutoj prirodi koje ima u Srbiji.

Ranka Jakšić, autor serijala "Stranac u Srbiji", nastavlja snimanje, te i dalje pronalazi strane državljane koji su odlučili da ostanu da žive u Srbiji. Sledeće godine očekuju nas interesantne priče ljudi iz najrazličitijih krajeva sveta koji su videli Srbiju kao zemlju u kojoj mogu da razviju posao, osnuju porodicu, ili provode miran život u lepom okruženju.

Autor i urednik Ranka Jakšić, snimatelj Periša Đinđić, montažer Milan Radičević, ton majstor Dragan Ušendić.


Izvor RTS.rs

KOMENTARI