TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Tabu

izvor:


Svaka kultura ima svoje rituale i životne zakone. Zadubljujemo se u bizarne i kontraverzne običaje kultura širom sveta.


Šta bi moglo nekoga da natera da stavi čelične udice na tuđa leđa kako bi ovaj o svom mesu mogao da visi sa plafona? Kako je običaj da se gurnu ruke u rukavice pune grizućih, džinovskih mrava metaka - i višestruko ponavljanje tog bola - prihvatljiv u nekoj kulturi? U nekim društvima, ovakvi običaji odražavaju duboka tradicionalna verovanja ili svesne izbore za način življenja. Za druge, koji se nalaze izvan ovih kultura, mogu izgledati groteskno, opasno ili kao „Tabu".



Vodimo vas izvan vaše zone osećaja udobnosti i preko granica kultura kako bismo proučili rituale i običaje koji su prihvatljivi u jednim, a zabranjeni, nezakoniti ili smatrani ogavnim u drugim kulturama. Prelazeći granicu između modernih običaja i drevnih verovanja, ova serija prikazuje mozaik ljudskih formi ponašanja i vrednosti.

Svaka epizoda istražiće jedan slučaj iz različitih uglova, često ulazeći u retko viđene krugove društva. Putovaćemo preko šest kontinenata i kroz 19 zemalja, prikazujući 25 urođeničkih kultura. Čućemo neke od najistaknutijih i najpoštovanijih antropologa i sociologa koji proučavaju raznovrsne kulture. Ispitaćemo obrede, neobične izbore, modifikacije tela, izbor pola, golotinju i traganja za duhovnošću na samoj granici izdržljivosti ljudskog tela.

KOMENTARI