TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Sekunde do katastrofe

izvor:


11. septembra 2001. četiri aviona promenili su Ameriku, kao i ceo svet, zauvek. Devetnaest muškaraca naoružanih malim noževima i skalpelima postigli su zapanjujuć udar protiv svetske supersile. Pre nego što se prašina slegla, započela je najveća kriminalistička istraga u istoriji SAD-a. Postojalo je bukvalno hiljade tragova koje je kontrateroristički tim FBI-ja morao da prouči.

Dokazi su bili rasprostranjeni na tri različita mesta udara. Međutim, prvi veliki pronalazak istrage dogodio se daleko od mesta napada. Dve torbe koje su pripadale Muhamedu Ati - koji je putovao na letu broj 11 - nisu bile natovarene na avion koji je leteo iz Bostona. Uz pomoć ovog izvora ubeđujućih dokaza, specijalni agenti FBI-ja sklopili su sliku o mreži 19 otimača za samo 72 sata. Svi su bili povezani sa Al Kaidom.

SAD troši milijarde dolara na svoju vojsku i obaveštajne sisteme kako bi branila svoje granice. Ali kako to da najnaprednija sigurnosna mreža na svetu nije uspela da spreči ovu pretnju? Sad, vraćajući se nazad do događaja tog dana i gledajući duboko u istragu, serija „Sekunde od katastrofe: 9/11" priča sa ljudima koji su radili na terenu, ali i u vazduhu, kako bi sprečili teroriste i otkriva spisak grešaka koji je ostavio Ameriku bez zaštite protiv najrazarajućeg terorističkog napada na američkom tlu u istoriji ove nacije.

Izvor: http://natgeotv.com


KOMENTARI