TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Džindžer i Roza (Ginger & Rosa)

izvor:


Drama / 90 min.
Velika Britanija, 2012


Osvrt na živote dve tinejdžerke – nerazdvojne drugarice Džindžer i Rozu – koje odrastaju u Londonu šezdesetih uoči kubanske krize i ključnog događaja koji će promeniti njihov odnos.

London, 1962. Dve tinejdžerke, Džindžer i Roza, su nerazdvojne. Zajedno beže sa časova, pričaju o ljubavi, religiji i politici, i sanjaju o životima boljim od onih koje imaju njihove majke. Ali, sve veća opasnost od nuklearnog rata baca senku na njihove živote. Džindžer se okreće poeziji i protestima, dok joj Roza pokazuje kako da puši cigarete, da se ljubi i moli. Obe se pobune protiv svojih majki: Rozine samohrane majke, Anuške, i Džindžerine frustrirane majke slikarke, Natali.

Sa druge strane, Džindžerinog oca pacifistu, Rolanda, devojke vide kao romantičnog boema. On podržava Džindžerin antiratni aktivizam, dok Roza počinje da se interesuje za njega na drugačiji način. Konačno, dok kubanska kriza eskalira – i čini se da je smak sveta na pomolu – dugogodišnje prijateljstvo dve devojke je prekinuto. Džindžer ima samo jednu nadu; ako uspe da spasi svet od uništenja, možda će i ona preživeti trenutak ličnog posrnuća.

Režija: Sally Potter    

Uloge: Elle Fanning, Alessandro Nivola, Christina Hendricks, Timothy Spall, Jodhi May


KOMENTARI