TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Divlja Rusija

izvor:


Krenite u putovanje „Divljom Rusijom" i otkrijte zemlju vatre i leda, belih medveda i tigrova.

Prostirući se kroz 11 vremenskih zona i dva kontinenta od Evrope do Tihog okeana, i izvan dva veličanstvena grada Moskve i Sankt Peterburga, ova ogromna zemlja poseduje čitavo bogatstvo netaknute prirodne divljine.

Kroz dostup bez presedana, prikazujemo spektakl „Divlje Rusije". Od istoka do zapada, preko planina, vulkana, pustinja, jezera i arktičkog leda, ova zadivljujuća serija u šest epizoda koristi se neverovatnom sinematografijom kako bi opisala zaslepljujuća čuda ove ogromne države.

SIBIR

Sadržavajući oko 10 posto površine suše celog sveta, Sibir je poznat kao brutalno hladno mesto. Ipak, to je dom raznovrsnih staništa i životinjskih vrsta - uključujući jelene, kamile, gazele i neobičnog sibirskog salamandera, koji ume da provede godine zarobljen u ledu temperature -40°C i uprkos tome preživi. Istraživanje od zamrznutog severa do južnih stepa, ovo je pravi Sibir.

KAMČATKA

Zemlja vatre i leda, vulkansko poluostrvo Kamčatka nalazi se na dalekom istoku Rusije. Kopno se stalno menja pod uticajem erupcija i klizišta, tako da je ovaj udaljeni deo zemlje opasan, ali i veoma plodan. Ulazeći pravo u magični predeo, ovaj zadivljujući film prati uzvinute zlatne orlove, žderavce, mlade crvene lisice i mesne mrke medvede sklone kupanju u vrućim, prirodnim izvorima.

ARKTIK

Ruski Arktik je jedan od najekstremnijih predela na svetu, i uprkos tome je utočište belih medveda, leminga, arktičkih lisica i morževa. Krajem avgusta, masivni bivoli skupljaju se kako bi se takmičili u ime osvajanja zvanja dominantnog mužjaka. Svaki od njih može da teži 400 kilograma i da se zaleće brzinom od 40 kilometara na sat; udar glavom o glavu može se čuti sa više od jednog kilometra razdaljine.

VELIKA VODODELNICA

Od visokih snežnih vrhova do vrućih pustinja, Kavkaz je više od običnog planinskog lanca. Staništa poput šuma, alpskih poljana i pustih dolina soli, kao i ostatak Rusije, sadrže zaslepljujuću raznovrsnost životinjskog sveta. Dom divljih svinja, evroazijskog risa, dugouhih ježeva, divljih koza, retkog evropskog bizona i bizarnih staklenih guštera, ova oblast još je jedan dragulj u kruni ruske divljine.

TAJNOVITA ŠUMA

Dok azijski crni medvedi vise sa drveća i veverica koje traže hranu, primećeni jelen sika putuje do obale kako bi svojoj dijeti doprineo i morske alge. Prisustvo jelena na ovom otvorenom prostoru privlači veliku grabljivicu oblasti, sibirskog tigra. Međutim, najveća mačka na svetu i sama ima svog opasnog neprijatelja: lovokradice i uništavanje staništa stalna su opasnost tigrovima ruskog Primorskog kraja.

PRASTARE DOLINE

Putujte kroz veličanstvene Prastare šume Urala. Ovo ruskoutočište je zemlja krajnosti gde džinovski jeleni i levijatani odpola tone, evroazijski losovi prave sezonska putovanja u potrazi sahranom. Za razliku od ostalih jelena, evroazijski losovi obično susami, a za trudne ženke stres susreta obično vodi do borbe. Dok sesneg povlači, oportunisti poput vukova samotnjaka napreduju kako bise hranili žrtvama zime...

Izvor: http://natgeotv.com

KOMENTARI