TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Drugarica Jovanka

izvor:

Prvidokumentarni film o Jovanki Broz



Radio-televizija Srbije premijerno će emitovati dokumentarnifilm o Jovanki Broz, na prvom programu RTS-a, u sredu, 26. maja, u21 Äas. Film je baziran na svedoÄenju ljudi koji su bilisavremenici i akteri dogaÄ‘aja u UžiÄkoj 15, gde je Jovanka Brozprovela 35 godina zajedniÄkog života sa Titom.

Dokumentarni film sniman je u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. PriÄasadrži i citate tada bitnih politiÄara i dokumente iz ljubljanskogi beogradskog arhiva, koji do sada nisu prikazani javnosti uSrbiji. Dokumentarni film Drugarica Jovanka pokuÅ¡ava da doneseodgovore na brojna pitanja i dileme koje i dan-danas prate JovankuBroz: da li je ona bila viÅ¡e od obiÄne supruge, koliko je znala ina Å¡ta je sve uticala, da li je žrtva ili krivac? Pozivajući se naodlomke iz mnogobrojnih knjiga, razne ispovesti, i na odreÄ‘enedokumente, film je, zapravo, pokuÅ¡aj da se rasvetle odnosi u vrhutadaÅ¡njeg sistema, koji su nedovoljno jasni Äak i ljudima koji subili deo tog sistema. Sa druge strane, to je prikaz jedne države ivremena o kome mlaÄ‘i naraÅ¡taji ne znaju mnogo.

Autor filma je SlaÄ‘anaZarić, reditelj FilipÄŒolović. SaradniÄku ekipu Äine i Života Neimarević, direktorfotografije, Vesna Ilić,novinar, Marija BogiÄević,montažer. Producenti su SlobodanTokić i MirkoJoknić.

KOMENTARI