TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Kvadratura kruga: Godinje i Ulcinj

izvor: tvrts.rs

Kvadratura kruga: Godinje i Ulcinj

Trajanje: 35 minuta
Više informacija

Godinje je, po svojoj arhitekturi jedinstveno selo u Crnoj Gori, u kome se sve kuće, zidane od kamena, naslanjaju jedna na drugu i sve su povezane mrežom podzemnih hodnika tako da ovo selo možete obići s kraja na kraj, a da ne ugledate svetlost dana.

Godinje ipak više godi oku na svetlosti i suncu, a godilo je i vladarskim porodicama koje su u tom crmničkom selu podizale svoje letnjikovce i dvorce koji su do danas "delom" sačuvani.

Godinje je poznato i po tome što je baš iz njega potekla autohtona sorta grožđa vranac koje se kasnije raširilo po celom Balkanu.

Druga priča u novom izdanju Kvadrature kruga stiže iz Ulcinja. Ko zna kako bi se zvala Don Kihotova  Dulčinea da igra sudbine nije spojila  Miguela de Servantesa, gusare i Ulcinj. Ulcinj je tri veka bio poznato utočište gusara i jedna od najvećih pijaca robova u Sredozemlju.

Legenda kaže da je Servantes dospeo kao rob u Ulcinj i da je u tvrđavi koja se i tada, kao i danas zvala Dulcinjo proveo pet godina, sve dok nije otkupljen. Pošto je imao status poluroba što znači da je imao izvesnu slobodu kretanja, šetajući kroz zidine tvrđave upoznao je lepu Ulcinjanku koju je zvao Dulčinea. Serveta, kako su ga Ulcinjani tada zvali upamtili su po tome da je lepo pevao.

Trailer

-

KOMENTARI