TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Praško proleće

izvor:

Austrijski dokumentarac iz 2008. godine


Dirljiva priča o kratkoj liberalizaciji Čehoslovačke pod Aleksandrom Dubčekom i propasti koja je usledila 1968, ispričana arhivskim snimcima i interjvuima sa svedocima iz tog vremena.

Dvadeset prvog avgusta 1968, trupe Varšavskog ugovora okupirale su Čehoslovačku sa 460 hiljada vojnika i sedam hiljada tenkova. Bila je to najveća vojna operacija od Drugog svetskog rata, koja je u korenu sasekla kratak period reformi i novih društvenih i političkih sloboda u toj zemlji. Mnoge državne arhive otvorile su poslednjih godina svoja vrata, pa su tako dostupne brojne nove informacije o okupaciji, političkom kontekstu i najvažnijim akterima.

Ova emisija bavi se političkim dešavanjima između januara i avgusta 1968, eskalaciji sukoba između reformistički nastrojenog vođe češke komunističke partije Aleksandra Dubčeka i Kremlja. Posebno je istaknuta specijalna uloga Istočne Nemačke, koja je nastupala kao agitator protiv reformista u Čehoslovačkoj, a svetlo je bačeno i na krhku ravnotežu snaga između SAD, Sovjetskog saveza i Kine.

Film je baziran na arhivskom materijalu, igranim delovima i intervjuima sa očevicima koji govore o tome kako je izgledalo Praško proleće i kako je na kraju propalo.

KOMENTARI