TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Svet bez vize: Kad zamirišu jorgovani

izvor: tvrts.rs

Svet bez vize: Kad zamirišu jorgovani

Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 45 minuta
Više informacija

Došavši u Srbiju da postane kraljica, Jelena Anžujska je od kralja Uroša Nemanjića na poklon dobila čitavu Dolinu jorgovana. Takav gest pažnje i ljubavi više nikada i nigde nije zabeležen.

Asocijacija "Vratimo lepotu rekama" ovaj događaj već godinama koristi da Srbiju podseti a svetu vrati lepu sliku o Srbiji: desetak hiljada jorgovana posadili su obični ljudi, ugledne ličnosti, diplomate i plemići. Srpski jorgovani krase i Sidnej, Budimpeštu, rezidenciju ambasadora Srbije u Parizu...

Maja i Vladan vas vode na Ostrvo impresionista, u Normandiju i među dvorce Loare, da saznate kako su srpski jorgovani zasađeni tamo gde su stvarali Leonardo da Vinči, Mone i Renoar - i otkrijete od kakvog je značaja skretanje pažnje na lepo lice naše zemlje.

Za "Svet bez vize" govore princeza Barbara od Lihtenštajna, glumica Radmila Đuričin, profesor sa Sorbone Najdžel Atkins, Veliki kancelar vitezova svetog Lazara grof Filip Pikapjetra, dobitnik Oskara Skot Hiler, vrtlar Kloda Monea, autorka projekta Vesna Jugović i mnogi drugi.

Autori i voditelji Maja Martinović i Vladan Jočić.

Trailer

KOMENTARI