TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Svet bez vize: Svetska izložba

izvor: tvrts.rs

Svet bez vize: Svetska izložba

Trajanje: 35 minuta
Više informacija

Od sredine devetnaestog veka pa do danas, Svetska izložba je najspektakularnija manifestacija na kojoj stotinak država iz celog sveta predstavlja svoju i projektuje sliku sveta u budućnosti. Aktuelna se upravo održava u Milanu.

U novom izdanju "Sveta bez vize" videćete Milansku, ali i najzanimljivije trenutke sa prethodnih svetskih izložbi. Posebnu pažnju posvetili smo Ajfelovom tornju, najpoznatijem simbolu ove manifestacije - ali i spomeniku Kosovskim junacima u Kruševcu, koji je među svim srpskim projektima u istoriji Svetskih izložbi osvojio najviše priznanja. Nismo propustili ni da Kruševljane pitamo, šta znaju o svom simbolu.

Još jedna izložba koja se može nazvati svetskom: samo par dana nakon što se navršilo 35 godina od smrti Josipa Broza - u Kulturnom centru u Parizu, beogradska Nacionalna galerija je pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Republike Srbije predstavila dela Miće Popovića.

Jedan od najznačajnijih savremenih srpskih umetnika bio je i otvoreni opozicionar Brozovom režimu. U priči iz Pariza saznaćete i kako je nastao prvi srpski slikarski krug u Gradu svetlosti, zašto je Mića Popović ostao jedini srpski slikar kome je zabranjena izložba i šta je Brozu zasmetalo na slici sa brionskim žirafama i Ričardom Bartonom.


Za Svet bez vize govore likovni umetnici Petar Omčikus, Jarmila Vešović i Radovan Kragulj, autorka monografije o Mići Popoviću dr Milica Živadinović, direktor Narodnog muzeja u Kruševcu Goran Vasić i mnogi drugi.

Autori i voditelji Maja Martinović i Vladan Jočić
Urednik serijala Vladan Jočić

Trailer

-

KOMENTARI