TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Valter

izvor: tvrts.rs

Valter

Trajanje: 70 minuta
Uloge: Emir Kusturica
Više informacija

Dokumentarni film o narodnom heroju Vladimiru Periću Valteru, ali i legendarnoj ulozi Velimira Bate Živojinovića, u režiji Andreja Aćina. U odi o herojstvu stvarnih i filmskih junaka, reditelj je pokušao da rasvetli odnos mita i stvarnosti.

Od istorijske legende i heroja Drugog svetskog rata Vladimira Perića Valtera, do mita sa filmskog platna u liku najpopularnijeg jugoslovenskog glumca Velimira Bate Živojinovića, kroz istoriju jednog naroda koji više ne postoji, kreće se priča o vremenima kada su heroji i zaštitnici bili potrebni.

Reditelj u dokumentarcu pokušava da istraži fenomen i svetski uspeh koji je imalo ostvarenje, pečat koji je Valter ostavio na život Velimira Bate Živojinovića koji ga je u filmu igrao, ali i da nam približi život Vladimira Perića, originalnog Valtera.

Film Valter bavi se odnosom između mita i stvarnosti i svojevrsna je oda herojstvu stvarnih i filmskih junaka. Filmski Valter, Velimir Bata Živojinović svedoči u filmu kako ga je uloga sarajevskog obaveštajca promenila i proslavila. Otkriva detalje svoje prve posete Kini u kojoj je i danas ikona.

Posebnu emociju nosi ispovest slavnog glumca, koja je snimana na Kubi gde Velimir Bata Živojinović govori o sopstvenim životnim bitkama, u trenucima borbe sa teškom bolešću koju je po drugi put pobedio u toj karipskoj državi.

Ostali sagovornici u filmu, među kojima su Emir Kusturica, Petar Janjatović, Dragan Radenović, Feti Dautović, Aleksandar S. Janković, Božidar Zečević, Boriša Arnaut, Ešrefa Krvavac i Ilinka Golubović, govore o tome ko su istinski heroji i da li su i danas među nama.

Trailer

-

KOMENTARI