TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Australija (Australia)

izvor: tvprogram.rs

Australija
(Australia)

Žanr: Drama
Trajanje: 165 minuta
Više informacija




Severna Australija 1939. godine, nedaleko od grada Darwina. Kad otmena Britanka Sarah Ashley (N. Kidman) stigne na ranč svog supruga, saznaje da je on upravo ubijen i da je imanje Faraway Downs pred propašću.


Čvrsta u nameri da preuzme stvari u svoje ruke i ostvari pokojnikove planove, Sarah odlučuje da veliko krdo stoke uz pomoć markantnog i grubog goniča (H. Jackman) i lokalnih Aboridžina proda vojsci. Pored starog i mudrog Aboridžina Magarrija (D. Ngoombujarra), oca goničeve pokojne supruge, tu je i delom aboridžinski dečak Nullah (B. Walters), sin plemenskog šamana s kojim će se Sarah ubrzo zbližiti.

Da bi 1500 grla stoke sa svojim ljudima doterali do Darwina, Sarah i gonič moraće da  se sukobe s moćnim zemljoposednikom Kingom Carneyem (B. Brown) i njegovim predradnikom Neilom Fletcherom (D. Wenham). Naposletku, planove će im dodatno poremetiti početak Drugog svetskog rata...

Godine 2009. nominovana za Oscara u kategoriji najbolje kostimografije, raskošno producirana epska romantična pustolovna melodrama "Australija" drugi je zajednički projekt oskarovke Nicole Kidman (Oči širom zatvorene, Dogville, Studengora) i glumca, producenta, scenariste i reditelja Baza Luhrmanna (Zabranjeni koraci, Romeo + Juliet), koji su prethodno sarađivali na mjuzikl/melodrami "Moulin Rouge".

I u ovom je filmu reč o barokno režiranoj, stilizovanoj, dinamičnoj i vizualno impresivnoj priči koja je realizovana po uzoru na spektakularne holivudske melodrame iz 40-ih godina prošlog stoleća.

Svi uključeni u projekat su Australijanci, od reditelja Luhrmanna preko glumaca N. Kidman, H. Jackmana (trilogija X-Men, Prestiž), B. Browna (F/X ubojstvo trikom) i D. Wenhama (Gospodar prstenova: Povratak kralja, 300 - bitka kod Termopila), do direktora fotografije Mandyja Walkera (Lantana, Crvenkapica) i dvaput za Oscara nominovanog kompozitora filmske muzike Davida Hirschfeldera (Sjaj, Trumanov show). Film je svojevrsno ljubavno pismo Australiji koje odlikuju intrigantan romantični podzaplet, efektan epski zamah, impresivna fotografija raskošnog kolorita, raspoloženi nastupi i međusobna "hemija" Kidman i Jackmana i zabavne posvete klasičnom Hollywoodu i filmovima "Čarobnjak iz Oza" i "Zameo ih vjetar".

Trajanje:  165 min.

Uloge:  Nicole Kidman, Hugh Jackman, David Wenham, Bryan Brown, Jack Thompson, David Gulpilil, Brandon Walters, David Ngoombujarra, Anton Monsted, Ben Mendelsohn, Wah Yuen, Tony Barry

Scenario:  Stuart Beattie, Baz Luhrmann, Ronald Harwood i Richard Flanagan, prema priči Baza Luhrmanna

Reditelj:  Baz Luhrmann

Žanr:  melodrama



Trailer

KOMENTARI