TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Če 2 (Che 2)

izvor:




Soderberg je film Če 2 lukavo usmerio, pre svega ka američkoj publici koja uglavnom i ima najveće ideološke predrasude o Če Gevari.

Zato je latinoamerički komunizam predstavljen kao neizbežni proizvod ogromnih socijalnih protivurečnosti, a sam Če Gevara slikan je kao romantični, nerealni fanatista sa pozitivnim odnosom prema hrišćanstvu, a ne kao komunistički ideološki dogmata.

U spektaklu podeljenom u dva filma, autor prati život Ernesta Če Gevare od njegovog iskrcavanja na Kubu sa Fidelom Kastrom 1956. godine, pa do njegove tragične smrti u Boliviji 1964. godine. Kroz strukturu dramaturške slagalice, u fokusu su istorija kubanske revolucije i Čeova uloga u njoj, njegova junaštva, humanitarni i vaspitni rad, razgovori Čea i Fidela tokom priprema za pobunu, kao i prizor Čeovog govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija dve godine posle pobede.

Pričaje hronološki linearna, usmerena na gotovo godinu dana Čeove kampanje u Boliviji tokom koje se gledalac suočava sa setnom agonijom romantičnog junaka koji beži progonjen, gladan, satrven astmom od koje je hronično bolovao, sam i napušten.

Kao celina, Soderbergov Če 2 je filmski romantizovana istorija uspona i pada legende.

Uloge: Demian Bichir, Rodrigo Santoro, Benicio Del Toro

Režija:  Stiven Soderberg.



KOMENTARI