TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Dan kad je umro John Lennon (The day John Lennon died)

izvor:Džon Vinston Lenon, kasnije Džon Ono Lenon(Liverpul, 9. oktobar 1940 — Njujork, 8. decembar 1980) je poznat kao pevač, kompozitor i gitarista Bitlsa. Njegova kreativna karijera je sadržala i epizode u kojima se može opisati kao politički aktivista, umetnik, glumac i pisac. Bio je deo Lenon—Makartni tima koji je veoma uticao na razvoj rok muzike. Postao je muzička ikona dvadesetog veka, a njegove pesme su rangirane među najbolje i najslušanije pesme dvadesetog veka.

Najpoznatije pesme iz solo karijere su mu Imagine, Jealous Guy, Give Peace a Chance.

Bio je oženjen Japankom Joko Ono.

BIOGRAFIJA:

Džon Lenon nije imao lako detinjstvo, otac (Alfred Lenon brodski stjuard) je porodicu napustio vrlo brzo posle njegovog rođenja, a majka (Julija Lenon) malog Džona je poverila na vaspitanje svojoj sestri, a sama je tragično umrla prilikom prelaska ulice kada je njemu bilo sedamnaest godina, što je obeležilo Džonov ceo život. Imao je dve nevlastite sestre. Od sedme godine je smišljao pesmice koje je ispraćao svojim crtežima i bio je pasionirani čitalac. 1952. godine je, kao učenik gimnazije, počeo da svira na gitari i potom sa prijateljem Petom Šotonom osnovao svoju prvu muzičku grupu The Quarry Men.

Istorija grupe Bitlsi počela je godine 1957, kada se na putu u engleski Volton upoznao sa Polom Makartnijem, koga je doveo u svoju grupu kao gitaristu. Ovim je nastao najslavniji sastav svih vremena. Ova dva muzičara su sarađivali na pisanju pesama i u prve dve godine su napisali oko stotinu pesama.

Džona Lenona nisu previše interesovale studije, pa je prešao u umetničku školu, u kojoj je upoznao Stjuarta Satklifa, kojega je doveo u grupu koja je 1960. godine postala definitivno poznata kao Bitlsi.

1962. godine se Džon oženio svojom prijateljicom iz škole Sintijom Pauel, a sledeće godine su dobili sina Džulijena.

1964. godine Lenon je izdao knjige In His Own Write i posle godinu dana sledeću A Spaniard in the Works koje su postali bestseleri.

Godina 1966. bila je važna u životu Džona Lenona i tada se on upoznao sa svojom životnom ljubavi, kontroverznom japanskom umetnicom Joko Ono, sa kojom se posle dve godine i oženio. Sa njom je napravio album, učestvovao u protivratnim protestima i priređivao mirovne hepeninge.

1970. godine su se Bitlsi definitivno raspali, a supružnici Lenon su se preselili u SAD. Ovde je Lenon imao probleme sa imigracionim uredom jer je koristio droge, ali je 1976. godine dobio „zelenu kartu“. 1975. godine je sa Joko Ono dobio sina po imenu Šon. Posle rođenja sina se povukao i tek posle šest godina ponovo počeo da se bavi muzikom.

UBISTVO:

Ubijen je 8. decembra 1980. godine, ubio ga je Mark Dejvid Čapman ispred zgrade Dakota u Njujorku, nedugo pošto je Lenon dovršio jedan svoj album. Njegovom su smrću, iako deset godina kasnije, i simbolično završene šezdesete i sve što su one predstavljale.

Izvor: http://sr.wikipedia.org


KOMENTARI