TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Džejn Ejr (Jane Eyre)

izvor:




Posle mukotrpnog detinjstva, Džejn Ejr odlazi u svet da bi postala guvernanta. Zapošljava se u Tornfildu, gde upoznaje hladnog, distanciranog, nepristupačnog vladara kuće, gospodina Ročestera.


S vremenom, ona se zaljubljuje u gospodara i čini se da je njen život dobio smisao. Ročester, međutim, nosi tajnu koja bi mogla da ugrozi postignutu sreću.

Glavne uloge:
   
Mia Vasikovska (Mia Wasikowska), Majkl Fasbender (Michael Fassbender), Džejmi Bel (Jamie Bell), Seli Hokins (Sally Hawkins), Holidej Grejndžer (Holliday Grainger)

Scenario:
   
Mojra Bufini (Moira Buffini), Šarlota Bronte (Charlotte Bronte) - roman

Režija:   

Keri Džodži Fukunaga (Cary Joji Fukunaga)

O FILMU

Preko 160 godina roman Šarlote Bronte "Džejn Ejr" je jedna od najpopularnijih knjiga. Uvrštena i u školsku lektiru, prevedena je na skoro sve jezike. Priča o protagonistkinji koju autorka knjige vidi kao "heroinu, običnu i malu kao ja" nastavlja da inspiriše generacije. Moć priče i popularnost romana iz 1847. godine bili su osnova za 18 filmskih i devet televizijskih verzija.

"To je knjiga koja je izuzetno poznata i ima veliki broj poštovalaca, tako da je odgovornost bila velika. Želeli smo da ovu interpretaciju premestimo u 21. vek uz zadržavanje lepote originalne priče", dodaje producent Paul Trijbits. "Kada sam razmišljala o 'Džejn Ejr', srela sam se sa scenaristkinjom Mojrom Bufini i kada sam pomenula ovo delo, ispostavilo se da je to njena najomiljenija knjiga", dodaje producentkinja Alison Oven. Obe su znale su da će se ova razlikovati od adaptacija koje su ranije rađene. Mojrin pristup morao je da izvuče gotičke elemente priče koji će pokrenuti film. Kada je scenario bio spreman, Alison je potražila reditelja koji bi bio na istoj talasnoj dužini.

Dobitnik Oskara za studentski film, Keri Fukunaga upravo je napravio proboj filmom "Bez imena", koji je bio premijerno prikazan 2009. godine na festivalu Sandens i dobio vrlo pozitivne kritike. Epski triler o centralnoameričkim emigrantima koji traže spas u SAD "izgledao je kao prilično daleko od priče o Džejn Ejr, ali on takođe dotiče pitanje gubitka i potrage za boljim životom", dodaje producent. Fukunaga priznaje da mu je još od ranije bila zanimljiva ideja o "Džejn Ejr". "Posle pisanja scenarija za 'Bez imena', tragao sam za materijalom koji bih adaptirao. 'Džejn Ejr' je bio jedan od prvih romana koji mi je pao na pamet. Oduvek sam želeo da istražujem ideju o 'porodici' ili nedostatku porodice i posebno o protagonistima koji moraju da prevaziđu mnoge izazove u mladosti kako bi pronašli ljubav i pravu porodicu.

"Ono u čemu je 'Džejn Ejr' slična s filmom 'Bez imena' jeste istraživanje misterije u ljudskim odnosima, posebno porodičnim. Džejn nije imala porodicu čitavog života i u potrazi je za njom, da ne govorimo o mestu koje bi nazvala domom. Ali svaki put kada postane bliska s nekim, odvajaju ga od nje. "Još jedna slična tema je to što je ženski lik u potrazi za nekim na koga bi mogla da se osloni, ko je iskusio gubitak kao ona, ko se kao ona nalazi u kompleksnim situacijama i emocijama. S tajnama koje izviru iz prošlosti, da li će ona još jednom izgubiti nekog ko joj je blizak?"

Alison Oven kaže: "Nikada ne bih snimila 'Džejn Ejr' da nismo imali pravu osobu za ulogu Džejn. To nije uloga u koju možete nekoga uklopiti. Keri i ja smo znali da nam je potreban neko s prirodnim afinitetom za ovaj karakter i ko je istih godina kao Džejn u romanu". "U delu knjige o Tornfildu, ona ima oko 18 godina. Ranije verzije filmova uključivale su ekipu koja je bila starija, i koliko god da su glumice bile lepe, one su bile više žene nego devojke." Mia je bila pravih godina. "Ona je rođena da igra Džejn, ona definiše ulogu", dodaje Alison Oven. "Bila mi je čast da igram Džejn. Ono što volim u ovom karakteru jeste to što, pored svih teškoća s kojima se suočavala kroz život, Džejn ima jako samopoštovanje i neverovatnu sposobnost da proceni šta je dobro", dodaje Mia.

"Mia Vasikovska i Majkl Fasbender igraju divno. Taj odnos je nežan, romantičan i uzbudljiv u isto vreme", dodaje reditelj. Motivacija za stvaranje filma bila je kolektivna ljubav prema romanu Šarlote Bronte i želja da se ponovo podeli priča. Istražujući misteriju, dramu i emocije originalne priče, "Džejn Ejr" privlači nove generacije. Scenaristkinja filma kaže: "Roman 'Džejn Ejr' smatran je za vrlo radikalan u svoje vreme. Džejn, devojka bez novca i bez statusa, shvata svoju jednakost s Ročesterom i neće pristati ni na šta manje. Uprkos svakom udarcu, ona je svesna svoje vrednosti. Njen krik - jednak kao što je naš - bio je poziv za sledeći vek. Nije ni čudo što volimo ovu knjigu, ona nam je omogućila da postanemo svesni naše vrednosti i zamislimo slobodu." Keri Fukunaga kaže: "Ovo je priča o mladoj devojci s kojom se mnogi suočavaju u današnjoj zajednici, to je priča o otkrivanju emancipacije i jednakosti."

Izvor: http://film.krstarica.com


KOMENTARI