TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Duboki udar

izvor: b92.net

Duboki udar

Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 120 minuta
Režija: Mimi Leder
Više informacija



Kada je na zabavi astronomskog kluba otkrio kometu, 14-nji Leo nije ni slutio da je započelo poslednje poglavlje istorije čovečanstva. U potrazi za ekskluzivnom pričom, novinarka Dženi nanjuši intrigu u ostavci ministra finansija, zbog afere s izvesnom Eli. Ali, ono što Dženi ne zna, jeste da Eli nije žena, već velika kometa, poput one koja je pre 65 miliona godina izbrisala dinosauruse s naše planete.

Eli se na putu isprečila Zemlja, sudar je neizbežan - katastrofa neviđenih razmera zagarantovana. Međutim, čovečanstvo neće mirno čekati apokalipsu. Predsednik SAD-a najavljuje misiju razaranja komete…

Deep Impact, 1998.

Žanr: akcija


Zanimljivosti o filmu:

- Duboki udar se pojavio dva meseca pre filma “Armagedon” koji ima istu tematiku.

- Kada otkrije kometu koja se približava Zemlji, jedan od astronoma gine u saobraćajnoj nesreći. Ovaj detalj inspirisan je stvarnim događajem - smrću astronoma Judžina Šumejkera, koji je poginuo u sabraćajnoj nesreći 18. jula 1997. godine. Šumejker je jedan od astronoma koji su otkrili Šumejker Levi 9 kometu koja je 1994. godine udarila u Jupiter.

- Film prikazuje talas koji pogađa Njujork i preplaljuje ga. Jedine dve zgrade koje ostaju da se vide su nekadašnje kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra. Nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. godine, neke televizije samoinicijativno u montaži izbacuju ovaj kadar.

- Na početku filma, na računaru koji koristi doktor Vulf piše datum 10. maj 1998. godine. To je datum kada se film pojavio u bioskopima.

- Morgan Friman je želeo predsednik SAD, lik koji on tumači u filmu, nosi minđušu. Rediteljka Mimi Leder, nije usvojila njegovu ideju. Međutim, u sceni u kojoj se predsednik obraća naciji iz ovalne sobe njegovi rukavi su zavrnuti i vidi se jedna od Frimanovih tetovaža. Rediteljki se dopalo što se ova tetovaža vidi, jer je smatrala da zbog nje predsednik izgleda kao čovek blizak narodu.

- Brod koji je poslat da uništi komedu zove se Mesija. Osim što je u pitanju odgovarajuće ime, ovo je i svojevrsna interna šala. Kada je napravljen prvi spejs šatl, NASA je konstruisala maketu od drveta u prirodnoj veličini. Maketu su nazvali “Mesija” jer je, prema priči kontrolora letenja Džerija Grina, svako ko je video maketu uzviknuo “Isuse Hriste” shvativši njenu veličinu.

- Glumci i ekipa filma saznali su za vreme snimanja da je direktor fotografije Ditrih Lohman veoma bolestan i da ima leukemiju. Nažalost, on je preminuo nekoliko dana nakon što je film završen, a na odjavnoj špici filma postavljena je specijalna zahvalnica u njegovu čast.

Uloge: Robert Duval, Tea Leoni, Elajdža Vud Režija: Mimi Leder

više o filmu


Izvor B92.net

Trailer

KOMENTARI