TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Ekskalibur

izvor:


Dečak po imenu Artur, inače Utarov nezakoniti sin, izvuče mač izkamena i postaje novi kralj. Sledeći savete čarobnjaka Merlina,Artur organizuje vitezove okruglog stola, a u isto vreme se ženiGenovevom. Međutim, njegova polusestra, čarobnica Morgana imadrugačije planove.

Ona sa Arturom dobija sina, Mordreda, čije će intrige, uz ljubavnu vezu Genoveve i kraljevog prvog viteza Lanselota, te iscrpljujuću potragu vitezova za svetim gralom označiti početak propasti kraljevstva.

Excalibur, 1981.
Žanr: avanturistički

http://www.imdb.com/title/tt0082348/



Zanimljivosti o filmu:

- Reditelj Džon Burman je želeo da snimi film zasnovan na trilogiji “Gospodar prstenova”. Međutim, kako nije uspeo da dobije prava za snimanje, odlučio je da režira “Ekskalibur”.

- Na okruglom stolu ugravirana su imena sledećih vitezova: Galahad, Lancelot du Lac, Gawain, Percivale, Lionell, Bors de Ganis, Kay, Tristram de Lyones, Gareth, Bedivere, Bleoberis, La Cote Male Taile, Lucan, Palomedes, Lamorak, Safer, Pelleas, Hector de Maris, Dagonet, Degore, Brunor le Noir, Le Bel Desconneu, Alymere i Mordred.

- Početna scena borbe u filmu bila je snimljena tri puta. Snimana je noću i prva dva puta film u kameri je bio podeksponiran, zbog greške u meraču ekspozicije. Direktor fotografije je doživeo nervni slom i napustio je projekat.

- Morganin štit se nalazi u posedu Džona Burmana. U svom testamentu je naveo da ga ostavlja Helen Miren.

- Hodnici Kamelota dodatno su produžavani oslikavanjem kulisa.

- Pre završne bitke, vitezovi kralja Artura se okupljaju u svetilištu koje podseća na Stounhendž. Svetilište je bilo napravljeno od lažnog kamenja od stiropora, kao scenografija za film. Prema rečima Džona Burmana, nekolicina američkih turista se našla u blizini i videla scenografiju. Misleći da je u pitanju pravo svetilište, popeli su se na vrh brda do njega. Reditelj im je prišao i objasnio da je u pitanju filmska scenografija.

- Helen Miren i Nikol Vilijamson su nevoljno prihvatili da glume zajedno u filmu. Njih dvoje, osim što su pre toga bili u vezi, zajedno su glumili i u predstavi “Magbet”, posle koje nisu razgovarali. Burman je priznao da je upravo Mirenovu i Vilijamsona odabrao za uloge Morgane i Merilina, jer je smatrao da će njihova međusobna netrpeljivost doprineti njihovom prikazivanju ljutih rivala.

- U jednoj od scena tuča, irski statisti nisu prestali sa razmenom pesnica, nakon što je reditelj rekao da je kadar gotov, jer su želeli da poravnaju neke stare račune.

Uloge: Najdžel Teri, Helen Miren, Nikolas Klej, Gejbrijel Birn, Lijam Nison Režija: Džon Burman


Izvor B92.net

KOMENTARI