TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Gost (The Visitor)

izvor:


Gost


Prof. Walter Vale (R. Jenkins) predaje na fakultetu već dvadeset godina isti predmet. Neuspešno uči da svira klavir koji mu je ostao nakon smrti supruge.
Objavio je tri knjige i piše četvrtu. Nema razumevanja za privatne probleme svojih studenata ni kolega s posla. Živi sam. Izvan fakulteta osim časova klavira ni sa kim se ne druži.

Osim mesta u kojem živi, ima i stan u New Yorku, u koji retko dolazi. Ovaj put stiže zbog naučnog simpozijuma i u svom stanu neočekivano zatiče mladi par, Sirijca Tareka (H. Sleiman) i Senegalku Zainab (D. Gurira). Neki im je prevarant iznajmio Walterov stan i uzeo novac. Tarek i Zainab nameravaju da odu, ali kada shvate da nemaju kuda, Walter im nudi da ostanu u stanu dok se ne snađu.


Uz Tareka uči da svira bubanj i prvi put nakon dugo vremena oseća da je u nečemu dobar. Međutim, u jednoj od policijskih krontrola hapse Tarika, koji je odrastao u Michiganu i gde mu živi majka (H. Abbass). Zainab se ne usuđuje da ga poseti, pa je Walter jedini čovek preko kojeg može da komunicira sa spoljnim svetom. Walter se nakon dugo vremena oseća potrebnim i korisnim...

Film "The Visitor" pre svega je ljudska drama usamljenog čoveka besciljne egzistencije, njegova se životna drama prepliće sa  mnogo potresnijim dramama imigranata.  Ovaj je film jedan od najpotresnijih prikaza današnjih Sjedinjenih Država. Proglašen je najboljim nezavisnim filmom 2008.

Reditelj, scenarista i glumac Tom McCarthy (1966) ima iza sebe četrdesetak uloga, pet scenaria i tri režije, a zanimljivo je da svaki njegov film nagrađen: The Visitor, The Station Agent, Win Win. Za scenario filma Up (Nebesa) (2009) bio je nominovan za Oscara. Za ovaj je film osvojio nagradu Interfaith u Brisbaneu za režiju, Grand Special Prize u Deauvilleu, Independent Spirit, te Method Fest, San Diego i Satellite za scenario. Richard Jenkins bio je nominovan za Oscara za glavnu ulogu, a osvojio je desetak nagrada (Bostonskog udruženja kritičara, Chlotrudis, Satellite, Santa Barbara, San Diego, Moskva, Method itd.).

Trajanje:  100 min.

Uloge:  Richard Jenkins, Haaz Sleiman, Danai Gurira, Hiam Abbass

Scenario:  Tom McCarthy

Reditelj:  Tom McCarthy

Žanr:  drama



KOMENTARI