TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Iks men 2 (X2)

izvor:

Akcija / 133 min.
SAD, 2003


Kada teleportujući mutant Nonćna ptica (AlanKaming) bezuspešno pokuša da napadne Predsednika (Koter Smit),profesor Havijer (PatrikStjuart) i njegovi učenici optuženi su za ovajnapad.

Dok Džin Grej (FamkeJansen) i Storm (HaleBeri) pokušavaju da nađu pravog napadača, Kiklop (DžejmsMarsden) i Havijer traže pomoć od starog znanca Magneta(IanMekelen). Njih dvojica se ne očekuju da će, zahvaljujući jednomod Magnetovih agenata, uleteti u zamku koju je postavio zli VilijamStrajker (BrajanKoks), misteriozni vladin zvaničnik koji zna dosta oVolverinovoj (HjuDžekmen) prošlosti, kao i o Iks-menovim akcijama.

U međuvremenu, Volverin, koji se vratio iz bezuspešne misijetokom koje je pokušao da se priseti prošlosti, u profesorovomodsustvu vodi školu. Ali, po naredbi predsednika, tim komandosakoje predvodi Strajker upada u školu.

Sada neustrašivi Volverin zajedno sa ostalim mutantima mora da nađenačin da se suprotstavi čoveku koji bi jedini mogao da mu otkrijeono za čim bezuspešno traga...

Režiser filma je BrajanSinger.

Uloge: AlanKaming, PatrikStjuart, HaleBeri, DžejmsMarsden, BrajanKoks, HjuDžekman, IanMekelen, FamkeJansen



Zanimljivo:

- Scenario za ovaj film imao je čak 27 verzija.

- Hju Džekmen radio je sa istim trenerom koji je pripremaoAndželinu Džoli za ulogu Lare Kroft. Takođe, Džekmenu je dodeljennutricionista koji mu je pomogao da se za ulogu u ovom filmu ugojiskoro deset kilograma.

- Za potrebe snimanja scene u crkvi Alan Kaming proveo je desetsati u šminkernici, za razliku od njega, Rebeka Romijn, koja tumačiulogu Mistik, provodila je "samo" pet sati pripremajući se ušminkernici.

- Invalidska kolica profesora Havijera je, posle prvog filma, kupiojedan advokat. Kada je počela produkcija drugog dela filma, novivlasnik je po veoma visokoj ceni ustupio kolica za potrebesnimanja.

- Borba između Volverina i Juriko snimana je trinedelje.

- Većina glumaca koja je učestvovala u sceni u muzeju, u kojojprofesor Harijer zaledi sve, zapravo su pantomimičari naviknuti nato da se ne pomeraju.

- Za razliku od prvog filma u kome je Rebeka Romijn nosilakontaktna sočiva, ovoga puta boja njenih očiju digitalno jeizmenjena u postprodukciji.

- Zbog zdravstveni i bezbednosnih restrikcija helikopterskipropeleri morali su biti ugašeni kada glumci (u ovom slučaju RebekaRomijn i Ian Makelen) sede u helikopteru. Rotiranje propeleraubačeno je digitalno u postprodukciji.

- Za izradu identične replike predsednikovog stola u Ovalnojkancelariji bilo je potrebno dva meseca.

- Neke od izgrađenih scenografija uopšte nisu iskorišćene. Izmeđuostalih i nekoliko delova Strajkerovog podzemnog bunkera.

- Volverin vozi Mazdu RX-8.

- Dvorac korišćen za snimanje scena u školi, korišćen je i zasnimanje serije "Smolvil" kao kuća Leksa Lutora.

- Veći deo snimaka eksterijera Havijerove vile zapravo sureciklirani kadrovi iz prvog dela filma.

- Poslednja scena u Havijerovoj vili sa Kiklopom, Volverinom iprofesorom Havijerom snimana je u studiju u Londonu samo zato štoje Hju Džekmen snimao "Van Helsinga" u to vreme i producenti filmasu mu dozvolili da odsustvuje samo jedan dan sa snimanja.

- Film je ušao u Ginisovu knjigu rekorda s obzirom na to da je2. maja održana čak 3.741 premijera širom sveta.

- Muzika u otvarajućoj sceni je "Dies Irae" iz Mocartovog"Rekvijema".

- Alan Kaming je dobio ulogu Noćne ptice samo zbog toga što tečnogovori nemački.

- Broj žrtava: 26.

Izvor: www.rts.rs

KOMENTARI