TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Inspektor Belami (Inspector Bellamy)

izvor:




Film „Inspektor Belami“ je priča o čuvenom detektivu koji ne miruje čak ni kada je na letovanju, već pronalazi neobičan slučaj i započinje istragu, koristeći svoj nepogrešiv instinkt.


Naslovna uloga posebno je napisana za Žerara Depardjea, a lik je zasnovan na Simenonovom junaku, inspektoru Megreu.

Junaku Šabrolove priče, pronicljivom detektivu Polu Belamiju, na vrata apartmana u kojem je odseo sa ženom Fransoa (Mari Binel) zakuca tajanstveni klijent.

Zaintrigiran strančevom pričom, Belami preuzima slučaj u kojem postoji neka čudna veza između tela ubijenog čoveka, koje je spaljeno i obezglavljeno, nestanka lokalnog biznismena preljubnika i skitnice opsednute smrću (sve tri uloge igra Žak Gamblan).

Dok inspektor Belami istražuje slučaj, prikazani su i njegov odnos sa suprugom kojoj je posvećen, kao i sa bratom pijancem kojeg istovremeno i voli i mrzi.

Glavni junak filma zasnovan je na Simenonovom čuvenom liku inspektoru Megreu, istržitelju o kojem je belgijski pisac napisao 75 romana i 28 priča.

Šabrol je glavnu ulogu svog poslednjeg filma napisao posebno za Depardjea, a u filmu osim njega i Gamblana koji tumači tri lika igraju i dobitnik Cezara sa epizodu Klovis Kornijak, Vaina Žiokant (Lila kazuje i Mari iz Zaliva anđela) i pevačica i glumica Adrien Poli.

Uloge: Žerar Depardje, Mari Binel i Žak Gamblan

Režija: Klod Šabrol


KOMENTARI