TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Jednom braća (Once brothers)

izvor:




Film „Jednom braća“ govori o zlatnim godinama jugoslovenske košarke i ratom rasturenom prijateljstvu dve košarkaške legende i dva najpoznatija igrača sa prostora bivše Jugoslavije, Vlade Divca i Dražena Petrovića. Divac i Petrović su zajedno osvojili svetsko zlato 1990. godine i u isto vreme su postali zvezde u NBA ligi.


Jednom smo bili velika država. Jednom smo bili vojna sila. Jednom smo bili sportska sila. Jednom smo bili braća. A onda su došle 90-te…

Američka tv stanica ESPN je snimila dokumentarni film “Jednom braća” (Once brothers) o (ne)prijateljstvu Vlade Divca i Dražena Petrovića, o onim zlatnim vremenima naše košarke, i onim posle njih.

"Da biste izgradili prijateljstvo potrebne su godine, a da ga uništite dovoljan je samo jedan sekund", kaže Divac u filmu.

Divac, kao narator ovog dokumentarca, opisuje put kojim je jugoslovenski košarkaški tim došao do samog evropskog i svetskog vrha, da bi rat medju nekadašnjom braćom na kraju "rasuo" to pravo "sazvežđe" asova.

Tadašnja  reprezentacija SFRJ pobedjivala je selekcije SAD i Rusije i osvojila titulu svetskog prvaka na Mundijalu 1990. godine i trofej evropskog šampiona 1991. u Rimu.

Divac i Petrović koji su bili draftovani u NBA, po eskaliranju sukoba u bivšoj SFRJ, nikada se više nisu pozdravili.

"Uvek sam mislio da će doći dan kada ćemo Dražen i ja sesti i konačno progovoriti, ali na žalost, to je sprečila njegova prerana smrt", rekao je Divac, podsećajući na pogibiju Petrovića u saobraćajnoj nesreći 1993. godine.

Reditelj filma Michael Tolajian o filmu je rekao:

"To je priča o prijateljstvu prekinutom zbog rata. Ti su ljudi bili bliski poput braće, tada se država raspala, baš kao i odnos koji je tada bio neodrživ. Draženovom smrti tragedija je postala još veća, jer nije bio u prilici raščistiti probleme", govori Tolajian.

O jugoslavenskoj košarci u filmu govore i neki drugi bivši igrači i treneri, uključujući Dina Rađu, Aleksandra Petrovića, Dušana Ivkovića, stručnjaka iz NBA lige, Žarko Paspalj, Dušan Ivković, Kenny Anderson, Larry Bird, Magic Johnson... ali i Draženova majka. Divac filmsku ekipu vodi na mesta koja su obeležila njegovu karijeru, kao mesta koja su odigrala važnu ulogu u Draženovom životu.

Priča paralelno prati situaciju u Jugoslaviji pred početak rata i uspone u karijerama ove dvojice velikana, njihov odnos tokom rata, pa sve do tragične Draženove smrti za koju je srpski košarkaš saznao sa televizije.

Deo filma sniman je u Zagrebu, a Divac, praćen snimateljskom ekipom, posetio je Draženovu porodicu i položio cveće na njegov grob na Mirogoju.

Dokumentarni film „Jednom braća“, imao je svoje premijere u Beogradu, Sarajevu i Banja Luci, a prikazan je i na festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox na kojem je, zbog interesovanja, imao tri projekcije. U Beogradu, Sarajevu i Banja Luci, film je video oko 3.500 hiljade, a 5.900 evra, koliko je prikupljeno od prodatih ulaznica u ovim gradovima, namenjeno je Fondu „Ana i Vlade Divac“ (HOD) za rešavanje trajnog smeštaja izbeglih i raseljenih lica koja žive u kolektivnim centrima.

Izvori: http://www.index.hr, http://www.fondacijadivac.org, http://paradoksija.blogspot.com


KOMENTARI