TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Milenijum: Devojka koja se igrala vatrom (The girl who played with fire)

izvor: tvprogrm.rs

Milenijum: Devojka koja se igrala vatrom
(The girl who played with fire)

Žanr: Kriminalistika
Trajanje: 129 minuta
Više informacija




Nakon što je provela godinu dana na putovanju, sada vrlo imućna Lisbeth Salander (N. Rapace) vraća se u Stockolm i živi u novom raskošnom stanu, ostavivši stari na korištenje povremenoj ljubavnici Miriam Wu (Y. Garbi). Lisbeth još uvek nadzire poštu svog silovatelja Nilsa Bjurmana (P. Andersson), prateći njegovo ponašanje.


Novi saradnik Millenniuma Dag Svensson (H. C. Thulin) istražuje šverc ljudima i prostituciju, a njegova devojka Mia (J. Silfverhjelm) o tome priprema doktorat. Mikael Blomkvist (M. Nykvist) pronalazi ih mrtve u njihovom stanu. Ubrzo je ubijen i Nils Bjurman (P. Andersson), a tragovi na pištolju vode do Lisbeth...

Švedski novinar i pisac Stieg Larsson (1954-2004) posthumno je postao jedan od najpopularnijih književnika našeg doba, zahvaljujući fenomenalnom uspehu njegove trilogije 'Millennium', odnosno trilera 'Muškarci koji mrze žene', 'Devojka koja se igrala vatrom' i 'Kule u zraku'. Larssonovi romani prodati su u desetinama miliona primeraka i ubrzo je došlo do filmske ekranizacije.

Filmovi snimljeni 2009. godine prema 'Millenniumu' mogu se pohvaliti vrlo dobrim kritikama i sjajnim komercijalnim uspehom. Reč je o odličnim ostvarenjima - napetim, vešto režiranim i sjajno odigranim delima koja ne samo što verno zadržavaju duh Larssonova književnog dela već plene i filmskim vrednostima.

Posebno vredi istaknuti fenomenalno odabrane glavne glumce M. Nyqvista i N. Rapace, koji sjajno tumače neodoljive Larssonove junake 'Millenniuma', novinara Mikaela Blomkvista i problematičnu hakerku  Lisbeth Salander.

Zanimljivo, prvo je planirano da samo prvi film snimljen prema 'Millenniumu' - 'Muškarci koji mrze žene', bude prikazivan u bioskopima, a ostala dva producirana  za televiziju, ali zbog velikog uspeha prvog filma koji se probio kao evropski blockbuster, čitava je trilogija našla mesto u bioskopima.

Uloge:  Noomi Rapace, Michael Nykvist, Lene Endre, Peter Andersson, Georgi Staykov

Scenario:  Jonas Frykberg (prema romanu Stiega Larssona)

Reditelj: Daniel Alfredson





Trailer

KOMENTARI