TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Odbačen

izvor:


Film govori o čoveku u kasnim četrdesetim godinama. To su godine kada priroda prestaje da vodi brigu o čoveku, uskraćuje mu imunitet i pušta ga niz vodu. Nevolja glavnog junaka je u tome što živi u sredini koja takođe gubi imunitet i koja je takođe puštena niz vodu.

On je bivši novinar koji živi u Beogradu i radi kao PR u jednoj velikoj srpsko-američkoj banci. Pošten je i neiskvaren. Tokom groznih godina u kojima je većina njegovih prijatelja profitirala u ovom ili onom smislu, on je ostao po strani, pasivan i nezainteresovan. Davi se u samosažaljenju, u mišjoj rupi ispunjenoj knjigama, muzikom, alkoholom, kockom, duvanskim dimom i slučajnim ženama. Nema više snage, a zapravo više ne zna ni kako bi se uklopio u ovaj novi, ubrzani svet.

Od nedavno razveden, ima devojčicu koju voli više od svega, ali za koju malo toga može da učini, jer s velikim naporom plaća visoku alimentaciju. I majka mu, u poznim godinama vene u staračkom domu, a on jedva izlazi na kraj sa starateljskim i lekarskim troškovima.

Zbog mekog srca, boemskog duha, sentimentalnog odnosa prema klijentima i nedostatka ambicije izbacuju ga iz banke u kojoj radi. Njegov život se urušava, gubi se i i to malo preostalog smisala.

Shvata da ne može više tako, pa napušta Beograd i odlazi na more. Nesposoban za komunikaciju s ljudima, pokušava da ostvari prijateljstvo s jednim psom. Ne uspeva – pas ga takođe napušta. Zaspi i iskrvari na velikom morskom žalu. Sanja Sunce…

Film „Odbačen“ je dobitnik nagrade FIPRESCI (koju filmski kritičati dodeljuju za najbolji film) na Prvom filmskom festivalu Srbije „Sinemasiti“ u Novom Sadu, treće nagrade za scenario na Filmskom festivalu scenarija u Vrnjačkoj Banji, Srebrne mimoze na Filmskom festivalu u Herceg Novom, povelje i nagrade FIPRESCI za najbolju mušku ulogu na Filmskom festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Uloge: Svetozar Cvetković, Aleksandra Janković, Ljiljana Međeši, Renata Ulmanski, Ana Maljević, Ana Franić, Milica Spasojević, Snežana Nikšić, Nenad Ćirić, Tihomir Stanić, Svetislav Goncić,

Režija: Miša Radivojević


KOMENTARI