TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Oktopusi (James Bond 007: Octopussy)

izvor: tvrts.rs

Oktopusi
(James Bond 007: Octopussy)

Žanr: Akcija
Trajanje: 131 minut
Više informacija

Britanska tajna služba poverava Džejmsu Bondu (Rodžer Mur) istragu u vezi sa ubistvom nemačkog tajnog agenta koji je nosio falsifikovano dijamantsko Faberžeovo jaje, jedno od četiri koja su napravljena za rusku carsku porodicu.

Bond zajedno s ekspertom za umetnička dela odlazi na aukciju kako bi ušao u trag prodavcu lažnih jaja. Kao osumnjičeni odmah se nametne Kamal Kan (Luis Jurdan) i Bond ga prati sve do Indije, gde mu pravu pretnju po život predstavlja Kamalova prelepa asistentkinja Magda (Kristina Vejborn) i sluga Gobinda (Kabir Bedi).

Ispostavlja se da iza cele ove priče stoji misteriozna lepotica zvana Oktopusi (Mod Adams) koja se, između ostalog, bavi krijumčarenjem nakita i cirkusima.

Bond i Oktopusi udružuju snage i pokušavaju da se bore protiv Kamala koji je izdao svoju misterioznu partnerka i sada radi za ruskog generala Orlova (Stiven Berkof). Orlov planira da podmetne atomsku bombu u cirkus u Istočnoj Nemačkoj i za to okrivi SAD, čime će izazvati sukob koji će Rusima omogućiti osvajanje Evrope...

Režija: Džon Glen.

ZANIMLjIVO

- Ovo je 13. Bond film iz serije EON produkcije i šesti u kome je Rodžeru Muru bila dodeljena glavna uloga. Snimivši ovaj film, Mur se izjednačio za brojem uloga koje je Šon Koneri ostvario kao Bond u zvaničnoj seriji.

- Fej Danvej i Sibil Daning bile su u najužem izboru za ulogu Oktopusi.

- Džejms Brolin, Oliver Tobajas i Majkl Bilington bili su u najužem izboru za ulogu Džejmsa Bonda.

- Rodžer Mur je planirao da se povuče posle uloge u ovom filmu s obzirom na to da je imao 55 godina, ali se ipak vratio da snimi i film «Pogled na ubistvo» (1985.). Tokom potrage za novim glumcem Džejms Brolin je gotovo dobio ulogu, ali je bukvalno u poslednjem minutu Mur pristao da još jednom glumi Bonda. Producenti su odlučili da ponovo pozovu Mura zbog toga što je ovaj film trebalo da ima premijeru isto kada i «Nikad ne reci nikad» koji nije deo zvanične serije, a u kome se pojavljivao Šon Koneri.

- Ovaj film zaradio je 187 miliona dolara na blagajnama širom sveta, dok je konkurentski Bond film «Nikad ne reci nikad» inkasirao 160 miliona.

- U martu 2001. britanski «Gardijan» objavio je tekst u kome se navodi da se ovaj film i dalje pušta u noćnim projekcijama u gradu Udaipuru (Indija) u kome su snimane neke scene za ovaj film.

- Producenti su dozvolu za snimanje u Udaipuru morali da traže od vladara Maharana Bagvata Singa. S obzirom na to da je on bio ljubitelj američkih filmova, odobrio je snimanje i jednom nedeljno pravio večere kojima su prisustvovali glavni glumci filma, služeći ih specijalno napravljenim ružinim vinom.

- Mnogi elementi priče koji nisu iskorišćeni za film «Munrejker» (1979) ušli su u ovaj film.

- Ovo je poslednji Bond film u kome se tokom odjavne špice najavljuje sledecći film iz serijala.

- Video-igra «Džejms Bond u Oktopusiju» napravljena je 1984. godine za Atari 2600/5600 i Komodor 64, ali nikada nije puštena u distribuciju. Da jeste bila bi to prva Bond video-igrica koja koristi originalni naslov nekog od Bond filmova.

- Glavna muzička tema rađena specijalno za ovaj film koju izvodi Rita Kulidž bila je na američkoj listi 40 najslušanijih hitova i stigla do 36. mesta. Dok se na američkoj Bilbord listi našla čak i na 1. mestu.

- To je ujedno i prva pesma korišćena za bond film u kojoj se nigde ne spominje naslov filma.

- Do današnjeg dana, ovo je jedini Bond film koji u nazivu ima ime glavnog ženskog lika.

- Priču «Oktopusi» prvi put je objavio magazin «Plejboj» dve godine posle smrti Jana Fleminga, i to u izdanjima za mart i april 1966. godine. To je poslednja priča o Džejmsu Bondu koju je napisao Fleming.


Trailer

KOMENTARI