TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Pobuna na vojnoj akademiji (Fast Times at Ridgemont High)

izvor:

Komedija / 90 min
SAD / 1982



Radnja filma se odvija tokom školske godine i prati Stejsi Hamilton (Dženifer Džejson Li) iMarka Ratnera (Brajan Beker) i njihovuportagu za pravom ljubavi. U tome im pomažu Linda Baret (Fibi Kejts) iMajk Demon (Robert Romanus), kojismatraju da su iskusniji potom pitanju od mlađih kolega.
Pored njih tu su i DžefSpikoli (Šon Pen), večito naduvanisurfer, koga proganja profesor istorije gospodin Hend (Rej Volston), koji smatrada su svi studenti drogirani. Tu je i Stejsin brat, Bred (Džad Rajnhold) koji mislisamo kako da otplati kola i kako da ublaži odnose na svojomdevojkom.

Osim gore nabrojanih glumaca treba istaći da su se u filmu po prviput pojavili Nikolas Kejdž (prvi ijedini put pod imenom Nikolas Kopola), Forest Vajtaker i jošnekolicina njih koji su kasnije ostvarili zapažene karijere uHolivudu.
Film se i dan danas smatra kultnim ostvarenjem u žanru tinejdžerskekomedije. Šon Pen, Forest Vajtakeri Nikolas Kejdž su kasnije u svojim karijerama osvajaliOskare, pa i nije čudo štose Pobuna na vojnojakademiji smatra jednom od najboljih filmova svih vremena usvom žanru.

Režiser: Ejmi Hekerling

Uloge:Šon Pen, Dženifer DžejsonLi,Džad Rajnhold, Fibi Kejts, Brajan Beker


KOMENTARI