TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Poslednja stanica (The Last Station)

izvor:





Istorijska drama o čuvenom piscu Lavu Tolstoju, „Poslednja stanica", prikazuje njegove napore da izbalansira slavu i bogatstvo sa posvećenošću životu lišenom materijalnog.


„Poslednja stanica" je drama o turbulentnoj poslednjoj godini života Lava Tolstoja, zasnovana na istoimenom romanu Džeja Parinija, sa Helen Miren, Kristoferom Plamerom i Džejmsom Mekavojem u glavnim ulogama.

Priča filma počinje 1910. godine, kada posvećeni intelektualac Valentin Bulgakov (Džejms Mekavoj) dobije posao kao Tolstojev sekretar.

Kada stigne na imanje uvaženog pisca (glumi ga Kristofer Plamer), Valentin se nađe usred borbe za prevlast koju vode Tolstojeva supruga grofica Sonja (Helen Miren) i Vladimir Čertkov (Pol Đamati), lukavi lider utopijskog pokreta, koji je Tolstoj osnovao.

Neupućeni Valentin je iznenađen turbulentnom prirodom bračnih odnosa Tolstojevih, a njegova lojalnost će više puta biti testirana, dok pokušava da se izbori sa strašću koja okružuje slavnog pisca.

U filmu glumi i supruga Džejmsa Mekavoja, En-Meri Daf, koja tumači lik Tolstojeve ćerke Saše.

Već ima pet nominacija za prestižnu nagradu Independent Spirit, koja se dodeljuje najboljim filmovima nezavisne produkcije.

Osim nominacije za najbolji film, Helen Miren je nominovana u kategoriji za najbolju glumicu (uloga Tolstojeve žene), Kristofer Plamer za najbolju epizodu (Tolstoj), a Majkl Hofman je nominovan za režiju i scenario.

Izvor: http://www.rts.rs


KOMENTARI