TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Samac (A Single Man)

izvor:




Drama o sredovečnom profesoru književnosti (Kolin Firt) koji se priseća umrlog partnera, a onda na ivici samoubistva otkriva lepotu sitnica koje čine svakodnevicu.

Godina je 1962. Profesor George Falconer (Kolin Firt), Britanac u Los Anđelesu, odlučuje da izvrši samoubistvo. Njegov dugogodišnji partner Jim poginuo je u automobilskoj nesreći i George više ne vidi smisao života. Ipak, u danu kad je planirao da okonča svoj život srešće mnoge ljude na koje će uticati, jednako kao i oni na njega. To su njegova prijateljica Charley (Džulijen Mur), koja je i romantično zainteresovana za njega, Carlos, koji želi da postane glumac, Kenny, jedan od njegovih studenata...


Poetski rediteljski debi modnog dizajnera Toma Forda je festivalsku premijeru imao u konkurenciji Festivala u Veneciji, gde je glumcu Colinu Firthu pripala Coppa Volpi za najboljeg glumca, a za istu ulogu osvojio je i nagradu BAFTA i nominacije za Zlatni globus i Oskara.

Kritičari su pohvalili stilizovanu režiju Toma Forda, ali glavne pohvale otišle su na račun Colina Firtha, koji je suptilno i maestralno odglumio ulogu čoveka pred raspadom.

Režija: Tom Ford

Uloge: Colin Firth, Julianne Moore, Nicholas Hoult, Matthew Goode, Jon Kortajarena


KOMENTARI