TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Supermen (Superman)

izvor:






Kada Džor-El otkrije da Kriptonu preti eksplozija, počinje izgradnju svemirskoga broda kojim namerava da spasi svog sina. Na dan fatalne eksplozije Kriptona, mali Kal-El lansiran je na udaljenu, zaostalu planetu - na Zemlju. Kako bi prikrio svoj pravi identitet, on postaje Klark Kent, blag i dobronameran novinar Metropolis Dejli Planeta.


Čak ni Luis Lejn u koju je zaljubljen i Peri Vajt, njegov ozbiljni i strogi urednik, ne sumnjaju da su zbunjeni Kent i Supermen ista osoba. On mora zauvek da čuva tu tajnu kako bi mogao da se bori protiv zločina i štiti slabe i nedužne.

Superman, 1978.

Žanr: naučnofantastični

Zanimljivosti o Supermenu:

- Film “Supermen” je 1979. godine nominovan za tri Oskara. Osvojio je Saturn i nagradu BAFTA. Osvojio je i Gremi nagradu 1980. godine. Film je ukupno dobio 10 nagrada i 14 nominacija.

- Lik Supermena je prvobitno zamišljen kao ćelavi negativac koji ima moć da kontroliše misli drugih ljudi.

- Mnogi ljudi veruju da je uloga Supermena ukleta i da donosi nesreću svakom glumcu koji ga igra.

- Šekil O’Nil i Džon Bon Žovi su među najvećim fanovima Supermena, obojica imaju tetovaže sa čuvenim simbolom u obliku slova s.

- Glumac Nikolas Kejdž, takođe veliki fan Supermena. Nazvao je svog sina Kal-el, što je ime koje je Supermen dobio na rođenju.

- Još jedan od velikih fanova Supermena je i Džeri Sajnfeld. Naime, u svakoj epizodi serije “Sajnfeld” moguće je videti sliku ili figurinu Supermena. Takođe, Sajnfeld u seriji koristi “kal-el” kao svoj PIN. Nakon serije, Džeri Sajnfeld se pojavio u seriji reklama za Amerikan Ekspres uz animiranog Supermena.

- Primerak stripa u kojem se Supermen prvi put pojavljuje prodat je 2011. godine na aukciji za 2,16 miliona dolara i tako postao najskuplji strip na svetu. Imena prodavca i kupca nisu objavljena, ali se nagađa da je strip bio u vlasništvu glumca Nikolasa Kejdža. Prodati primerak je objavljen 1938. godine i tada je koštao deset centi.

- Jedna ulica u gradu Fulerton u Kaliforniji zove se Luis Lejn.

Uloge: Kristofer Riv, Margo Kider, Džin Hekman, Marlon Brando Reditelj: Ričard Doner

Izvor: http://www.b92.net


KOMENTARI