TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Već viđeno

izvor:



Film "Već viđeno" poznat i kao "Deja vu". On ne spada u najpoznatije filmove Gorana Markovića, već one najhermetičnije i najnerazumnije. 

Mihailo, nekada sjajan mladi pijanista, sada je nastavnik klavira u obrazovnom centru. Kolege ga smatraju čudakom, ali ga ostavljaju na miru da živi svoj usamljenički život, u polovini svog stana, dok je drugu polovinu uzurpirao komunista Stole, sa porodicom. Sve se menja u trenutku kada se u njegovoj školi pojavi mlada devojka. Kontakt sa njom, novi, erotski intezivan život, izaziva u njemu čudnu pojavu - kako je sve to već jedanput video. Naime, situacije koje proživljava, čine mu se ponovljenim. Njegova trauma, klavir, izaziva bolne emocije i patološki strah, stapanje prošlosti i sadašnjosti, gurajući ga u tragediju. 

No, da li je to prava ljubav? Zapravo, da li je prava, iskrena ljubav bila moguća u situaciji u kojoj su se njih dvoje našli te, sada daleke, 1971. godine?

Goran Marković se i u ovom filmu bavi tipičnim fascinacijama, ali ipak on ima nešto, teško objašnjivo, gotovo subliminalno i lično, što budi u gledaocu kom su okolnosti dešavanja priče jasne.

Uloge: Mustafa Nadarević, Anica Dobra, Milorad Mandić, Bogdan Diklić, Gordana Gadžić

Režija: Goran Marković


KOMENTARI