TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Venecija 2014.

izvor: tvrts.rs

Venecija 2014.

Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 45 minuta
Uloge: Piter Bogdanovič
Više informacija

Smeli angažovani filmovi koji upozoravaju, kritikuju, opominju, podsećaju na aktuelne događaje i istorijske reference u glavnoj ulozi i crveni tepih u drugom planu, na kome u kasno leto 2014. na venecijanskom lidu nisu dominirale holivudske zvezde bacajući u senku pokretne slike zbog kojih festivali i postoje.

Shodno angažovano-umetničkom konceptu dodeljene su i nagrade koje su slavile estetiku i vizuelne vrednosti na filmu kao i autorsku slobodoumnost i oštrinu. U specijalnoj emisiji posvećenoj ovogodišnjoj Mostri ekluzivno o filmovima koji su po kvalitetu, temama, ali i pristupu obeležili festival govore njihovi autori.

Neobuzani njujorški reditelj Ejbel Ferara posle Kana gde je predstavio kontroverzno delo Dobrodošli u Njujork, na Lidu je prikazao najiščekivaniji film festivala Pazolini.

U emisiji zajedno sa glavnim glumcem Viljemom Defoom govori o misteriji dugoj već četiri deceniji. Jedan od velikana najblistavijeg doba Holivuda Piter Bogdanovič predstavlja svoj film Smešna na takav način koji je snimio posle 13 godina i otkriva da bi voleo da snima u Srbiji.

O filmovima na ratne teme i značaju njihovog postojanja govore glumačka zvezda Vigo Mortensen i proslavljeni nemački reditelj turskog porekla Fatih Akin koji je otvorio bolnu stranicu jermenske istorije.

Posebno pažnju posvećujemo regionalnom uspehu trijumfu srpskog filma Ničije dete Vuka Ršumovića u programu Nedelja kritike i ostvarenju Takva su pravila hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića sa Emirom Hadžihafizbegovićem u jednoj od glavnih uloga, koji je proglašen najboljim glumcem u selekciji Horizonti.

Autor emisije Sandra Perović


Trailer

KOMENTARI